Hoe een zevende as het bereik van een lascobot vergroot - igus Blog Belgien

Hoe een zevende as het bereik van een lascobot vergroot

Sven Dolahsek | 22 January 2024

De firma RHEWUM® uit Remscheid laat zien hoe het toepassingsbereik van een cobot kan worden uitgebreid met behulp van een lineaire as als zogenaamde “zevende as”. Het bedrijf gebruikt componenten en systemen van Low Cost Automation bij het lassen van componenten met een collaboratieve robot. Het gebruik van goedkope automatiseringscomponenten helpt het bedrijf de productie kosteneffectief te automatiseren.

Hoe de lineaire as het bereik van een lascobot vergroot

In de RHEWUM® productiehal wordt een lichtgewicht robot ingezet voor het geautomatiseerd lassen van componenten. Een Universal Robot UR 10, die onder andere is uitgerust met goedkope automatiseringsoplossingen en kabelrupsen van igus, heeft een laadvermogen van 10 kg met een bereik van 1.300 mm. Om de werkruimte van de robot zo flexibel mogelijk te maken, beweegt de cobot op een 5,5 meter lange zevende as, een lineaire module van igus®. De tandriemas ZLW-20 is ontworpen voor rijsnelheden tot 300 mm/s.

Low-cost automatiseringsoplossingen voor een breed scala aan toepassingen onder extreme omstandigheden

De systemen en componenten die voor geautomatiseerd lassen worden gebruikt, moeten robuust genoeg zijn om rondvliegende vonken en de daarmee gepaard gaande hogere temperaturen te weerstaan.

Doorslaggevende factoren bij de keuze voor de lineaire eenheid waren enerzijds de te behalen rijafstand en anderzijds de prijs-prestatieverhouding van de uitbreiding. Voor kleinere bedrijven is het vooral belangrijk om gericht te investeren en de kosten in de gaten te houden. En dat is precies waar goedkope automatiseringsoplossingen voor bedoeld zijn; van de versnellingsbak tot de gelede armrobot tot aan de 7e as. De producten zijn geschikt voor veel verschillende toepassingen, zijn kosteneffectief en bieden talloze varianten voor het configureren van de juiste klantspecifieke oplossing.

De gebruikte systemen en componenten moeten robuust genoeg zijn om rondvliegende vonken en de daarmee gepaard gaande hogere temperaturen te kunnen weerstaan.

Passend bij de zevende as gebruikt de machinefabrikant een igus kabelrups type E4.1 om een ​​veilige voeding en probleemloze processen te garanderen. De aan beide zijden te openen ketting biedt een rechte loop dankzij het binnen/buiten schakelprincipe. Het heeft een modulaire structuur en is stil. De speciale glijvlakken zorgen bovendien voor een lange levensduur.

Gemakkelijk moeilijke taken uitvoeren

Wat voor de robot geen gevaar oplevert, kan voor de mens grote risico’s en veel werk met zich meebrengen. Om een ​​hoge, reproduceerbare kwaliteit van de lasnaden te bereiken, maakt RHEWUM® voor het lasproces gebruik van MIG-lasrobots. De componenten die in deze omgeving worden gebruikt, moeten robuust genoeg zijn om de lasvonken en hoge temperaturen die daarmee gepaard gaan te weerstaan. De automatiseringsoplossing maakt het werk voor werknemers in het dagelijks leven aanzienlijk eenvoudiger en veiliger.

Hogere productiviteit, volledig kosteneffectief

Met behulp van een kraan kunnen de grote, zware onderdelen geplaatst worden. Vervolgens start de medewerker het betreffende programma en neemt de robot het complexe lasproces over. Oorspronkelijk moest het onderdeel hiervoor meestal meerdere keren worden gedraaid en gedraaid. Het bedienend personeel kan zich nu aan andere taken met toegevoegde waarde wijden.

Het door ons ontwikkelde systeem is bijzonder geschikt voor terugkerende processen

Sigurd Schütz

Moderne productietechnologie biedt werknemers ook een stimulans om deze veeleisende taak op zich te nemen. Nieuwe technologieën motiveren het personeel vaak om zich vertrouwd te maken met de relevante activiteit en om op een comfortabele manier moderne technologie te gebruiken. Momenteel worden pendelassen voornamelijk uit meerdere delen gelast. De geometrie van de assen varieert van taak tot taak. RHEWUM® produceert gemiddeld 40 verschillende zeefmachines per jaar.

“De robot komt precies op het juiste moment naar dit punt”, zegt Sigurd Schütz. “Vroeger gebeurde het lassen met de hand. Met het geautomatiseerde lassysteem bereiken we een hogere reproduceerbaarheid van hoogwaardige lasnaden. Aan de andere kant zijn onze bestellingen vanuit verschillende sectoren sinds februari 2021 toegenomen. Deze positieve ontwikkeling moet nu gerealiseerd worden.

”Het door ons ontwikkelde systeem is bijzonder geschikt voor terugkerende processen – ook als parallelle ondersteuning voor de lassers. Je kunt nu andere taken op je nemen die nog meer menselijke vaardigheden vereisen. “We onderzoeken momenteel wat er mogelijk is met het systeem”, zegt Schütz, commentaar gevend op de volgende stappen. “Het plan is om in de toekomst zoveel mogelijk componenten hier te produceren. Als dat lukt, denken we binnenkort na over een tweede tafel in vergelijkbare vorm.

Configureer uw zevende assen voor robots van verschillende fabrikanten

Breid uw bestaande systeem uit zonder een compleet nieuw systeem te ontwikkelen. Alle configuraties op onze website zijn op vlak van compatibiliteit van robot en lineaire as gecontroleerd. Zoals altijd mag u verwachten dat alle cobotconfiguraties met een transparante prijsaanduiding komen!

Comment on this article

Please write a comment.

Your comment will be moderated by an admin before activation.
Article keywords:

cobot lassen zevende as

Newsletter:

Choose a topic now