Hoe werken zelfsmerende lagers? - igus Blog Belgien

Hoe werken zelfsmerende lagers?

Sven Dolahsek | 4 March 2024

Het oorspronkelijke artikel verscheen op https://blog.igus.co.uk/how-do-self-lubricating-bearings-work/

Als je igus® als bedrijf kent, dan weet je dat ons hele bedrijfstraject gebaseerd is op het aanbieden van zelfsmerende producten. Dit was het eerste concept meer dan 60 jaar geleden, dit idee is niet veranderd en blijft onze belangrijkste focus, het aanbieden van oplossingen zonder smering. Maar wat weten we over hoe zelfsmerende lagers werken?

Wat zijn zelfsmerende lagers en hoe werken ze?

Zelfsmerende lagers, ook wel onderhoudsvrije lagers genoemd, zijn ontworpen om te werken zonder externe smering. In tegenstelling tot traditionele lagers die afhankelijk zijn van vet of olie, hebben deze innovatieve lagers ingebouwde smering. Maar hoe bereiken ze dit?

  • Ingebouwde smeermiddelen: Stel je een lager voor met een speciale glijlaag. Binnen deze laag bevindt zich een smeermiddel – vloeibaar (zoals olie) of vast (zoals grafiet of molybdeendisulfide). De keuze van het smeermiddel hangt af van factoren zoals bedrijfstemperatuur en belasting.
  • Geleidelijke afgifte: terwijl het lager werkt, wordt het smeermiddel geleidelijk afgegeven via kleine poriën in de glijlaag. Zie het als een gecontroleerd diffusieproces. Deze consistente afgifte zorgt ervoor dat het lageroppervlak goed gesmeerd blijft, zelfs als er slijtage optreedt.
  • Inloopoppervlak: bovenaan de glijlaag vind je een inloopoppervlak. Tijdens het opstarten zorgt dit oppervlak voor wrijvingsarme prestaties totdat het ingesloten smeermiddel het hoofdlageroppervlak bereikt. Het is als een zachte introductie voordat de volledige smering begint.

Waarom zijn zelfsmerende lagers beter dan lagers die gesmeerd moeten worden?

Zelfsmerende lagers bieden verschillende voordelen ten opzichte van traditionele lagers die gesmeerd moeten worden:

  • Kosteneffectief: Omdat deze lagers smering ingebouwd hebben, vereisen ze over het algemeen niet veel extra onderhoud of verzorging en hoeven ze niet extra gesmeerd of geolied te worden. Dit elimineert de arbeidskosten rond reparaties, onderhoud en de kosten voor het vervangen van onderdelen.
  • Verhoogde efficiëntie: In deze lagers is de smering constant, wat zorgt voor minder wrijving en slijtage. Zelfsmerende lagers kunnen soepel en efficiënt werken met weinig tot geen onderhoud, waardoor de productiviteit toeneemt en de stilstandtijd afneemt. Omdat deze lagers machines soepeler laten werken, is er minder energieverbruik mee gemoeid, waardoor de energiekosten dalen.
  • Minder stilstand: Omdat er geen extra smering nodig is en omdat deze lagers een inherent smeervermogen hebben, is de kans op storingen door wrijving of onvoldoende smering veel kleiner. De machines waarin zelfsmerende lagers zijn ingebouwd kunnen ook veel langer werken zonder onverwachte storingen die dure stilstandtijd veroorzaken.
  • Milieuvriendelijker: Traditionele oliën en smeermiddelen zijn op geen enkele manier nodig in zelfsmerende lagers, wat betekent dat het afval dat ze produceren en de schadelijke effecten die ze hebben op het milieu volledig worden geëlimineerd.

Industrieën die vaak zelfsmering gebruiken

Zelfsmerende lagers zijn essentieel in verschillende industrieën en daarom worden igus® lagers overwegend gebruikt.

Hieronder staan enkele industrieën die igus® zelfsmerende lagers gebruiken en waarom:

  • Ruimtevaart: Stel je een ruimteschip voor dat door de kosmos raast. In deze ruwe omgeving is regelmatig onderhoud onpraktisch. Maak gebruik van zelfsmerende lagers. Ze zorgen ervoor dat satellietonderdelen soepel blijven functioneren zonder dat astronauten ze hoeven in te vetten in de zwaartekrachtloze ruimte.
  • Industriële machines: In fabrieken en productiefabrieken werken machines onvermoeibaar door. Zelfsmerende lagers verminderen de stilstandtijd doordat frequente smeringscontroles overbodig zijn. Of het nu gaat om transportbanden, robotarmen of zware persen, deze lagers zorgen ervoor dat de productielijnen blijven draaien.
  • Automobielindustrie: Zelfsmerende lagers dragen ertoe bij dat je auto soepel rijdt en jij comfortabel blijft. Van wielnaven tot ophangingssystemen, ze verhogen de duurzaamheid en verminderen het onderhoudswerk. Bovendien gaan ze probleemloos om met extreme temperaturen en wegomstandigheden.
  • Medische apparatuur: Precisie is belangrijk in medische apparatuur. Zelfsmerende lagers vinden hun plaats in chirurgische robots, MRI-machines en prothetische ledematen. Hun geruisloze werking en betrouwbaarheid zijn essentieel voor de patiëntenzorg.
igus® oplossingen in de medische sector

Een toekomst zonder smering

Naarmate de technologie voortschrijdt, zullen zelfsmerende lagers zich blijven ontwikkelen. Wereldwijd zullen onderzoekers nieuwe materialen, verbeterde smeermiddelen en verbeterde ontwerpen blijven onderzoeken. En dit is niet anders voor igus®. We blijven investeren in meer geavanceerde technologie en testapparatuur en streven ernaar om onze materialen jaar na jaar te verbeteren.

Deze bescheiden maar onmisbare onderdelen hebben zoveel nuttige voordelen, zoals in deze blog wordt benadrukt. Dus de volgende keer dat je een soepel draaiend wiel, een rustig zoemende transportband of een precisie-instrument tegenkomt, denk dan aan de onbezongen helden – de zelfsmerende lagers – die onze wereld stil, efficiënt en zonder smering in beweging houden.

Lees hier meer blogs over igus® lagers.

Comment on this article

Please write a comment.

Your comment will be moderated by an admin before activation.