Skip to main content
Tandwielen zijn er in alle soorten en maten. Er zijn verschillende soorten tandwielen voor verschillende toepassingen. Maar sommige tandwielsoorten lijken qua ontwerp erg op elkaar en kunnen in vergelijkbare toepassingen worden gebruikt. Dit blogartikel behandelt het onderscheid tussen rechte en schuine tandwielen en hun toepassingen.

Rechte tandwielen

Rechte tandwielen zijn de meest voorkomende tandwielen. Als je iemand zou vragen om te beschrijven hoe een tandwiel eruit ziet, zou hij waarschijnlijk een recht tandwiel beschrijven: rechte tanden die in elkaar grijpen met andere tandwielen en gelijkmatig zijn gerangschikt rond een cirkelvormig lichaam.

De eenvoud van het ontwerp maakt rechte tandwielen zeer kosteneffectief en snel te produceren. Bij hogere snelheden genereren rechte tandwielen echter veel meer geluid en trillingen, dus zijn ze beter geschikt voor toepassingen met lage snelheden.

Rechte tandwielen worden meestal gebruikt in toepassingen zoals koffieautomaten, drankautomaten, geldautomaten, aandrijvingen voor auto’s, enz.

Schuine tandwielen

Schuine tandwielen verschillen van rechte tandwielen door hun vorm; de tanden van schuine tandwielen zijn niet recht maar, zoals de naam al zegt, schuin geplaatst. Schuine tandwielen kunnen meer kracht overbrengen dan rechte tandwielen.

Maar de schuine vertanding genereert axiale kracht. Deze axiale kracht moet worden geabsorbeerd, of twee schuine vertandingen moeten worden gecombineerd (visgraatvertanding of dubbele schuine vertanding) om een enkele vertanding te vormen.

De axiale krachten verhogen de slijtage van de lagers.

Auto’s zijn een toepassing waarbij zowel rechte als schuine tandwielen worden gebruikt. Schuine tandwielen worden gebruikt bij vooruitversnellingen en rechte tandwielen bij achteruitversnellingen. Dit wordt weerspiegeld in aanzienlijk meer geluid of achteruitversnellingen.

Leave a Reply