Skip to main content
Het gebeurde aan het begin van de Hannover Messe, nog niet zo lang geleden. Ze zeggen dat de beste ideeën soms voortkomen uit een mix van onzin en een beetje alcohol. Zoiets moet in het spel zijn geweest toen het idee voor de TRX ontstond. Twee uitgeputte, dorstige igus medewerkers zaten iets te lang aan een hotelbar na een zware beursdag en begonnen te praten: "Hé, wat zou er gebeuren als...?" Het resultaat zou niets minder zijn dan DE volgende innovatie in robotica.

Hoe een idee een product werd

Een van hen was verantwoordelijk voor flexibele kabels (chainflex®) en de ander werkte met de ronde triflex R-ketting, die in drie dimensies kon worden bewogen. Ze wilden het perfecte product maken voor beide gebieden. Het eerste idee was de telescopische kabel, die al snel werd afgewezen als een “gek idee”. Dus bedachten ze hoe ze de beweging van een oprolsysteem met een flexibele kabel verder konden optimaliseren door componenten te elimineren. Op dat moment was er geen alternatief voor het retractiesysteem op een industriële robot. (In veel toepassingen is dat er nog steeds niet).

Maar er ontbrak iets: Er kon iets worden aangepast om ruimte en gewicht te besparen, en vooral om de kosten te verlagen. Waarom kan de triflex R e-chain niet ook het werk van het retractiesysteem doen? “Als een elastiek,” zei de een. De ander antwoordde: “Ja! Net als een elastiekje!” Daarmee gingen ze naar bed, want de volgende dag was er weer een beurs.

"Na de beurs is voor de beurs"

Er moet niet te veel alcohol in het spel zijn geweest, want op de volgende beursdag herinnerden ze zich allebei het elastiekconcept nog heel goed en ze besloten om hun gekke idee bij terugkomst in Keulen voor te leggen aan een ontwikkelaar. Ontwerpingenieurs staan niet bekend om hun geduld met waanzinnigheden. Hun reactie is meestal “Wat heeft sales nu weer bedacht?”. Het idee werd kritisch bekeken, maar niet afgedaan als onmogelijk.

Zoals we allemaal weten is na de beurs vóór de beurs, dus besloten ze het idee een kans te geven. Het bood een potentiële innovatie voor de beurs van volgend jaar en er was een heel jaar ontwikkeltijd. Perfect. Een van de twee medewerkers uit het begin van het verhaal vertelde me onlangs dat “innovatie door eliminatie” een van de ideeën achter de TRX was: “Ontwikkel iets nieuws en probeer er zoveel mogelijk uit te halen.”

Maar, zoals met elk goed verhaal, zat de duivel in de details. Je kon een bestaande, gevestigde TRE.60.087.0.B niet zomaar opnieuw gebruiken door er een elastiekje door te halen. Het kernelement met hoge treksterkte dat in drie dimensies kan worden bewogen, is een van de speciale kenmerken en sterke punten van de triflex R TRE-kabelrups en kan niet zomaar worden vervangen.

Het ontwikkelings- en verkoopteam besloot om een compleet nieuw ontwerp te proberen, dat er grotendeels hetzelfde uitziet als de bestaande TRE-rups, zodat de twee aan elkaar gekoppeld kunnen worden.

Na talloze vergaderingen en tests werd de TRXE als ontwerpstudie gepresenteerd op de Hannover Messe van 2021.

Wat de TRX moest bereiken als robotica-innovatie

In de wereld van automatiseringstechnologie speelt een betrouwbare energievoorziening een cruciale rol. Bedrijven zijn voortdurend op zoek naar innovaties die zowel duurzaam als efficiënt zijn. In deze context werd een “gek idee” een robotica-innovatie. Het was baanbrekend en werd vooral populair op het gebied van het verwerken van pakketten.

TRX structuur + duurzaamheid + efficiëntie

De TRX bestaat uit speciale modules waardoor de kabelrups in elke richting kan buigen. Dit verhoogt de flexibiliteit en voorkomt onnodige spanning of knikken in de kabels. Flexibiliteit is niet beperkt tot 3D-bewegingen; de wiebelende vorm van de kettingschakels maakt ook telescopische bewegingen mogelijk. De rubberen band in het midden van de TRX zorgt ervoor dat de kabelrups weer samentrekt.

Lange levensduur en geen onderhoud: Een van de grootste sterke punten van de TRX is de lange levensduur. De kabelrups is gemaakt van hoogwaardig, slijtvast kunststof, waardoor hij zelfs onder extreme omstandigheden betrouwbaar functioneert. Het kleine aantal extra onderdelen (het terugtreksysteem is geëlimineerd) verlaagt de onderhoudskosten aanzienlijk.

Energie-efficiëntie en veiligheid: De TRX is ook energiezuinig. Het geoptimaliseerde ontwerp minimaliseert wrijving, slijtage en vooral gewicht, waardoor het energieverbruik daalt. Dit komt zowel de zuinigheid als de ecologische prestaties ten goede.

Conclusie

Conclusie: De igus TRX is ongetwijfeld een mijlpaal in de ontwikkeling van de kabelrups. Het innovatieve ontwerp, de duurzaamheid, de energie-efficiëntie en de eenvoud maken het tot een toekomstgerichte oplossing voor de energievoorziening van robots en de industrie in het algemeen. De TRX verlaagt de onderhoudskosten op het gebied van handlingpakketten en verlengt de levensduur. De igus TRX bewijst dat je met ontspannen geklets een hightech innovatie kunt terugbrengen. Je moet gewoon in jezelf geloven.

Leave a Reply