Skip to main content
Overal zijn er kabelrupsen die hopen dat jij als onderhoudsverantwoordelijke dit blogbericht leest omdat ze niet jong willen sterven. Een tikkeltje dramatisch? Niet helemaal.
Als je geen aandacht besteedt aan je systeem voordat het je duidelijke waarschuwingssignalen geeft, zoals onderdelen die uitwerpen en kabelstoringen, dan loopt je systeem het risico om voortijdig uit te vallen. Gelukkig zijn er vijf eenvoudige dingen die je kunt doen die de levensduur van je systeem aanzienlijk verlengen. Laten we beginnen.

1. De smerige moordenaar: vuil

Ervoor zorgen dat je systeem vrij is van vuil is een van de belangrijkste, maar meest verwaarloosde dingen die je kunt doen voor je systeem, want een schoon systeem werkt altijd langer. Het is verrassend wat we vaak in de trogsystemen vinden dat voor versnelde slijtage of breuk zorgt. Verloren gereedschap, afval en vooral producten van het productieproces zoals zaagsel, grind, schaafsel of brokken steen kunnen allemaal hun weg vinden in open systemen.

2. Kabelspanning…

Goed geplaatste en trekontlastende kabels zijn cruciaal voor het verlengen van de levensduur van je kabels en zorgen ervoor dat het hele systeem langer meegaat. Alle kabels moeten een soort klemsysteem hebben om ze goed vast te zetten aan zowel de bewegende als de vaste uiteinden van de kabelrups. Als je een trekontlastingssysteem gebruikt, moet je het absoluut goed installeren.

Een verkeerde trekontlasting kan meer storingen veroorzaken dan helemaal geen trekontlasting. Dit betekent niet dat je alle klemmen van je kabels moet verwijderen als je niet zeker weet of het correct is! De beste manier om er zeker van te zijn dat je kabels goed liggen, is om ze in de lus van de ketting te inspecteren. Als de kabels de binnenste of buitenste radiusdwarsstangen raken, heb je een probleem dat moet worden aangepakt. De kabels moeten vrij kunnen bewegen in hun posities halverwege de lus. Hier is een nuttig referentiedocument met visuele hulpmiddelen.

3. Een niet goed uitgelijnd geleidingsgootsysteem

Een goed geleidingsgootsysteem voor je kabelrups is essentieel voor het bereiken van de maximale levensduur. Het geleidingsgootsysteem zorgt ervoor dat de slijtageoppervlakken van de kabeldrager uitgelijnd zijn en goed werken. Voor elke toepassing is er een door de fabriek gespecificeerde breedte van de binnentrog op basis van de buitenbreedte van de ketting. Deze tolerantie tussen de rups en de goot kan variëren voor verschillende producten, dus raadpleeg je installatie-instructies voor deze waarden.

Kijk bij het inspecteren van de goot of er gebieden zijn die te smal zijn voor de ketting en voor versnelde slijtage van de zijschakel zorgen. Deze omstandigheden kunnen worden veroorzaakt door een onjuiste installatie of preventief onderhoud wanneer losse bevestigingen worden aangedraaid zonder eerst de toleranties van ketting en goot te controleren. De geleidingsgoot kan ook beschadigd raken door personeel of apparatuur, waardoor bochten of deuken ontstaan die in het werkgebied van de ketting komen. Beschadigde of ontbrekende onderdelen moeten onmiddellijk worden vervangen voordat er nog meer schade ontstaat.

4. Lijn de bewegende eindbeugel uit voordat je de rups installeert

Ga recht boven de beugel van de bewegende eindkabeldrager staan en kijk of hij is uitgelijnd met de middellijn van het geleidingsgootsysteem eronder. De beugel van de bewegende kabeldrager moet de middellijn van de goot volgen over het hele bewegingsbereik. Controleer deze uitlijning steekproefsgewijs op verschillende plaatsen langs het hele traject van de machine. Als de uitlijning consequent in één richting afwijkt, kun je misschien een aanpassing maken bij de bewegende beugel.

En als de verschuiving naar beide kanten varieert, moet je misschien het trogsysteem opnieuw uitlijnen. Deze situatie kan ook worden opgelost door een zwevende sleeparm toe te voegen om wat variatie toe te staan over de lengte van de verplaatsing of om wat vergevingsgezindheid te bieden in je installatietoleranties.

5. Ontbrekende of kapotte onderdelen

Hoe voor de hand liggend dit ook klinkt, het wordt vaak over het hoofd gezien door de meeste gebruikers. Het vinden van een ontbrekend onderdeel zoals een dwarsbalk kan een indicator zijn van een groter probleem, zoals de kabels die te strak tegen de binnenste radius dwarsbalken in de lus van de ketting worden getrokken. Ontbrekende bevestigingen kunnen leiden tot het verschuiven van de trog, waardoor verstoppingen ontstaan die kunnen leiden tot catastrofale defecten.

Indien een deel van de goot begint te bewegen door losse of ontbrekende bevestigingen, kan het in het pad van de bewegende kabelrups terechtkomen en enorme schade aan het systeem veroorzaken. Tip: Wacht niet tot je onderdelen buiten het systeem op de grond ziet liggen (waar ze geen schade meer kunnen aanrichten).

Als je een ontbrekende dwarsbalk ziet, kun je het beste uitzoeken waar dat onderdeel zich nu bevindt. Het kan zich in de ketting tegen de kabels hebben afgezet, klaar om storingen te veroorzaken. Zorg ervoor dat je de ketting op en neer snel inspecteert op losse, beschadigde of ontbrekende onderdelen.

Eervolle vermelding: Je kabels beschermen

Net zo belangrijk als een kabelrups zijn de kabels die erin zitten. Of het nu de rups of de kabel is die het begeeft, stilstand en onderhoud zijn nodig, dus het is noodzakelijk om even de tijd te nemen om na te denken over manieren om kabelstoringen te voorkomen.

Je kabelrups te vol proppen met kabels is een snelle weg naar kabelstoring. Als er te veel kabels in één rups worden gestopt, verslijten kabels niet alleen aan een versneld tempo, maar ook elektromagnetische interferentie (EMI) wordt een probleem de afscherming kapot afslijt. Als vuistregel geldt dat 10% van de ruimte in een kabelrups leeg moet zijn om ervoor te zorgen dat kabels voldoende ruimte hebben om slijtage, oververhitting en EMI te voorkomen.

Het gebruik van een kabel in toepassingen met omstandigheden waar de kabel niet tegen bestand is, zoals blootstelling aan chemicaliën of olie, kan er ook voor zorgen dat de buitenmantel opzwelt. Extreme temperaturen kunnen er ook voor zorgen dat de buitenmantel barst als de kabel niet ontworpen is voor dergelijke omstandigheden.

Leave a Reply