Skip to main content
Op het gebied van industriële machines zijn er machines die vaak onopgemerkt blijven, maar een cruciale rol spelen bij het verbeteren van de efficiëntie en productiviteit. Eén van deze items is de zwenkkraan – een veelzijdig hijsapparaat dat een revolutie teweeg heeft gebracht in de materiaalverwerking in verschillende sectoren. Van productiefabrieken tot bouwplaatsen, zwenkkranen zijn onmisbare hulpmiddelen geworden die processen stroomlijnen en veiligheid garanderen.

In deze blog gaan we dieper in op de basisprincipes van zwenkkranen en onderzoeken we hun functionaliteit, toepassingen en de ingewikkelde kabelmanagementsystemen die hun werking mogelijk maken.

Wat is een zwenkkraan?

Een zwenkkraan is een type kraan die gebruik maakt van een horizontale arm, bekend als een zwenkarm of giek, die is bevestigd aan een verticale mast of pilaar. Door dit ontwerp kan de kraan horizontaal draaien, waardoor hij een groot bewegingsbereik heeft om ladingen binnen een bepaalde radius op te tillen en te verplaatsen. Zwenkkranen zijn er in verschillende configuraties, waaronder wandmontage, vloermontage en plafondmontage, elk afgestemd op verschillende ruimtelijke beperkingen en operationele eisen.

Kabelmanagementsystemen

Centraal in de functionaliteit van zwenkkranen staan hun kabelmanagementsystemen, die zorgen voor een veilige en efficiënte werking van de kraan. Deze systemen bestaan uit verschillende componenten die ontworpen zijn om kabels en slangen te beheren, waaronder:

Kabelfestoenen

Kabelfestoenen zijn systemen van kabels en slangen die in lussen aan de giek van de zwenkkraan hangen. Ze bieden een flexibel pad voor stroomvoorziening, besturingssignalen en pneumatische/hydraulische leidingen.

Kabelhaspels

Veerbelaste kabelhaspels worden vaak gebruikt om kabels in te trekken en op te slaan als de zwenkkraan niet in gebruik is. Deze haspels houden de spanning op de kabels, waardoor ze niet slap komen te hangen en de kans op verstrikking of beschadiging minimaal is.

Kabeldragers

Kabeldragers, ook wel kabelrupsen of sleepkettingen genoemd, worden gebruikt om kabels en slangen langs de bewegende delen van de zwenkkraan te leiden en te beschermen. Deze kabeldragers zijn er in verschillende ontwerpen, waaronder gesloten of open stijlen, en worden geselecteerd op basis van factoren zoals draagvermogen, snelheid en omgevingsomstandigheden.

Niet zonder risico’s

Zwenkkranen transporteren allerlei soorten werkstukken naar laadplatforms, verwerkingsmachines of assemblagestations. Er kunnen echter altijd storingen optreden – bijvoorbeeld wanneer hangende energie- en datakabels beschadigd raken door een vorkheftruck tijdens het lossen van het werkstuk.

Vanzelfsprekend kan dit tot uitgebreide stilstand, ongeplande reparatiekosten en productievertragingen leiden. Dit fundamentele probleem met kabelbeheer kan echter eenvoudig worden opgelost dankzij op maat ontworpen kabeldraagsystemen.

Alternatieven voor kabelfestoensystemen voor zwenkkranen

Kabelfestoenen zijn een toonaangevende kabelmanagementoplossing voor zwenkkranen. Ze hebben echter niet alleen het hierboven genoemde risico van kabelschade, maar ook andere nadelen. Het grootste nadeel is de aanzienlijk grotere hoeveelheid kabel die nodig is in verhouding tot de af te leggen afstand – ongeveer 50% meer dan een gelijkwaardig kabelrupssysteem.

Kabelrupsen kunnen echter ook rijsnelheden bereiken die twee keer zo hoog zijn als die van vergelijkbare slingersystemen. De meest gebruikelijke manier om een rups op een zwenkkraan te installeren is door de flens van de zwenkarm te gebruiken als ruimte voor een geleidingsgoot. Dit minimaliseert de installatieruimte en de kabeldrager zelf is vrijwel onderhoudsvrij, in tegenstelling tot slingers die regelmatig onderhoud nodig hebben om optimaal te presteren.

igus® biedt een alternatief voor geleidingsgoten waarmee kabeldragers nog steeds ruimtebesparend kunnen worden geïnstalleerd – de guidelok swing GLO.S. Deze oplossing wordt op dezelfde plaats geïnstalleerd als een geleidingsgoot, maar langs de giek worden afzonderlijke tuimelelementen geïnstalleerd die dienen om de kabeldrager op zijn plaats te houden terwijl hij beweegt.

Dit is een veel eenvoudiger systeem dan zelfs een geleidingsgoot, waardoor de kosten lager zijn en toch een lage slijtage en lange levensduur gegarandeerd zijn. Bovendien zorgt de guidelok swing voor meer ruimte tussen de kraanarm en de kabelrups (8-19 mm), waardoor grotere buigradiussen mogelijk zijn. Net als alle andere producten van igus is de guidelok swinginrichting uitgebreid getest in ons testlaboratorium in Keulen (Duitsland) om de best mogelijke prestaties te leveren.

Als je eerder kabelrupsen hebt geïnstalleerd en deze moet vervangen om over te stappen op de guidelok, overweeg dan het igus chainge recyclingprogramma. Via dit programma kun je eerder gebruikte kettingen laten recyclen en ontvang je een tegoedbon die je kunt gebruiken voor toekomstige aankopen van kabeldragers.

Sommige bedrijven implementeren de guidelok swing al en zien niet alleen verbeteringen in prestaties en betrouwbaarheid, maar ook in veiligheid. SEW-Eurodrive, een Duitse fabrikant van aandrijftechnologie, heeft een binnenkraan in zijn Zuid-Afrikaanse vestiging uitgerust met de guidelok swing. Door deze overstap kon het bedrijf het risico op ongelukken verkleinen en tegelijkertijd de algehele betrouwbaarheid van de kraan vergroten.

Toepassingen in verschillende industrieën

De veelzijdigheid van zwenkkranen leent ze voor een groot aantal toepassingen in verschillende bedrijfstakken:

Productie

In productiefaciliteiten zijn zwenkkranen onmisbaar bij het hijsen van zware machineonderdelen, het transporteren van materialen tussen werkplekken en het laden/lossen van goederen uit vrachtwagens of opslagruimtes.

Bouw

Op bouwplaatsen vergemakkelijken zwenkkranen de verticale verplaatsing van bouwmaterialen, zoals stalen balken, betonpanelen en apparatuur, waardoor constructies nauwkeurig en snel kunnen worden opgebouwd.

Opslag en logistiek

In magazijnen en distributiecentra worden zwenkkranen gebruikt voor het hanteren van pallets, het aanvullen van de voorraad en het afhandelen van bestellingen, waardoor de opslag- en ophaalprocessen worden geoptimaliseerd

Scheepsbouw en havens

In de maritieme industrie spelen zwenkkranen een cruciale rol in scheepswerven en havens, omdat ze helpen bij het assembleren van scheepsonderdelen en het laden/lossen van vracht op schepen.

Automobielindustrie

Autofabrieken gebruiken zwenkkranen voor de installatie van auto-onderdelen, motorblokken en chassis, om naadloze assemblagelijnen mogelijk te maken.

Conclusie

Zwenkkranen onderscheiden zich in de wereld van industriële machines als onmisbare gereedschappen voor het nauwkeurig en efficiënt hijsen, manoeuvreren en positioneren van zware lasten. Van hun diverse toepassingen in verschillende industrieën tot de ingewikkelde kabelbeheersystemen die hun activiteiten ondersteunen, zijn zwenkkranen een voorbeeld van de fusie van innovatie en praktisch nut in de moderne machinebouw. Terwijl industrieën zich blijven ontwikkelen, blijft de rol van zwenkkranen cruciaal, als motor voor vooruitgang en voor het ontsluiten van nieuwe grenzen in de materiaaltransporttechnologie.

Leave a Reply