Dè oplossing voor een krimpende circulaire economie – een eenvoudig en veilig recyclingplatform - igus Blog Belgien

Dè oplossing voor een krimpende circulaire economie – een eenvoudig en veilig recyclingplatform

Sven Dolahsek | 22 November 2023

De wereldwijde circulaire economie krimpt. Het is hoog tijd om actie te ondernemen. Eén optie is het recyclen van technische kunststoffen. Dit was tot nu toe echter vrij omslachtig. Wij laten je zien hoe plastic recyclen eindelijk eenvoudig wordt.

De klimaatverandering schrijdt voort en steeds meer takken van industrie kampen met materiaaltekorten. Dit zijn slechts twee goede redenen waarom waardevolle materialen in de toekomst niet meer bij het industrieel afval mogen en moeten worden verbrand, maar moeten worden hergebruikt. Deze term ligt op ieders lippen, wat suggereert dat het recyclingpercentage toeneemt. Helaas is echter het tegenovergestelde het geval.

De circulaire economie krimpt

Dit blijkt uit het Circularity Gap Report 2023, dat is uitgevoerd door de Circle Economy organisatie en de Deloitte Group: De afgelopen jaren is de wereldwijde circulaire economie gekrompen van 9,1 procent in 2018 naar de huidige 7,2 procent.

“De circulaire economie is de sleutel om tegelijkertijd de klimaatcrisis en het verlies aan biodiversiteit te beteugelen. Het is daarom alarmerend hoe groot de wereldwijde kloof naar een allesomvattende circulaire economie is, ook al wordt het belang ervan herhaaldelijk in de schijnwerpers gezet door politici en bedrijven,” zegt Rebecca Tauer, programmamanager Circulaire Economie bij WWF Duitsland. “En het is dramatisch dat deze kloof groter wordt, omdat we steeds meer grondstoffen aan de planeet onttrekken, ze veel te kort gebruiken en weggooien. We zijn op de verkeerde weg. De boodschap van het rapport is duidelijk: we moeten overgaan van praten naar doen.”

Van praten naar doen – igus heeft de oproep gehoord

Om de transformatie van de lineaire economie naar een circulaire economie te versnellen, heeft igus een recyclingprogramma voor technische kunststoffen gelanceerd: Chainge.

Het idee is om recycling eindelijk gemakkelijk te maken. Tot nu toe was dat niet vanzelfsprekend. Gebruikers van kabelrupsen bijvoorbeeld, die energiekabels en -slangen in machines en systemen vervoeren, worden voortdurend geconfronteerd met verschillende vraagtekens: Wie is verantwoordelijk voor het recyclen van de rupsen? Worden de rupsen op de juiste manier gerecycled? En wat gebeurt er met het gerecyclede materiaal?

De antwoorden zijn vaak zo ingewikkeld dat de kabelrupsen zonder meer bij het industrieel afval belanden. En dus in de verbranding. Het resultaat: de uitstoot vervuilt het milieu, waardevolle kunststoffen gaan voorgoed verloren voor de circulaire economie en een schuldig geweten knaagt aan je. En dan betaal je ook nog verwijderingsbijdragen.

Zo eenvoudig is Recyclen met Chainge

Maar het hoeft niet zo te zijn. Het online platform Chainge.igus.de biedt een eenvoudig en veilig alternatief. Eigenaren van afgedankte kabelrupsen kunnen deze via het platform laten recyclen en zo in de circulaire economie houden in slechts een paar stappen:

  1. Verzamel, reinig en weeg oude kabelrupsen
  2. Dien een recyclingverzoek in
  3. Stuur oude rupsen naar igus
  4. Ontvang een voucher van igus
  5. Ketting verwerken

Bij igus worden de oude rupsen verwerkt tot gerecycled materiaal dat wordt gebruikt om nieuwe producten te maken. Bijvoorbeeld voor de cradle-kabelrups E2.1.CG, ‘s werelds eerste kabelrups gemaakt van gerecycled plastic. Deze of andere producten van igus kunnen vervolgens worden gekocht met de voucher.

“Het bijzondere aan igus is dat alles uit één bron komt. We zijn zowel een producent en leverancier van kunststoffen, een leverancier van assemblagediensten en een afvalverwerkingsbedrijf, als een producent en leverancier van gerecycled materiaal waaruit nieuwe producten worden gemaakt,” zegt Michael Blaß, Managing Director van e-chain systemen bij igus. “Ons aanbod is uniek in deze vorm en stelt ons in staat om samen met onze klanten plastic om te zetten in een duurzame grondstof.” Daarom streeft het bedrijf er ook naar om nog meer locaties in Chainge te integreren en de capaciteit te vergroten om zo een nog grotere bijdrage te leveren aan de circulaire economie.

De eerste stappen naar duurzaam gebruik van plastic zijn gezet

Sinds de lancering van Chainge in 2019 is het programma snel in een stroomversnelling geraakt. Inmiddels heeft igus bijna 100.000 kg hoogwaardig plastic van verbranding gered en teruggebracht in de circulaire economie. Na kabelrupsen is het recyclingprogramma nu uitgebreid naar kleinere onderdelen van technische kunststoffen, zoals tandwielen en halffabricaten.

“Het is de innovatiekracht van ondernemers die oplossingen vindt, toepast en doorgeeft,” vertelt Sven Gebhard, vicepresident van de Keulse kamer van industrie en handel, tijdens zijn lovende toespraak bij de Going Circular-wedstrijd, waarin igus met Chainge de eerste plaats veroverde. Het doel is om mensen bewust te maken van het megathema van de circulaire economie. En om andere bedrijven te motiveren om zelf op zoek te gaan naar manieren om grondstoffen te besparen. “Zo kan wereldwijde klimaatbescherming slagen.”

De kunststofproductie in veel landen moet in de komende jaren onafhankelijk zijn van ruwe olie

Politici in Duitsland – waar onze igus-polymeren gefabriceerd worden – streven een ambitieus doel na voor de circulaire economie: vanaf 2045 moeten grotendeels circulaire grondstoffen worden gebruikt bij de productie van kunststoffen. Ook andere landen hebben gelijkaardige streefdoelen. Om deze ontwikkeling te versnellen, biedt Chainge naast kunststofrecycling nog meer. Spuitgietbedrijven van over de hele wereld kunnen op het platform ook recyclaten kopen om van het gerecyclede materiaal duurzame producten te maken. Het is ook mogelijk om recyclaten te verkopen, zodat recyclers ketenpartners kunnen worden en hun materiaal via de marktplaats kunnen verkopen.

Comment on this article

Please write a comment.

Your comment will be moderated by an admin before activation.