Skip to main content
Volgens Merriam-Webster is de definitie van “virtueuze cirkel”: “een keten van gebeurtenissen waarin de ene wenselijke gebeurtenis leidt tot een andere die de eerste gebeurtenis verder bevordert, enzovoort, resulterend in een continu proces van verbetering”. Dit is zichtbaar in het dagelijks leven. Elke dag zijn er evenementen die kunnen worden beschouwd als onderdeel van een vicieuze cirkel, vrijgevigheid brengt meer vrijgevigheid naar voren, innovatie genereert inkomsten waardoor bedrijven kunnen investeren in verdere innovatie. Het komt vaker voor in het dagelijks leven dan we ons realiseren.

Hoe maken igus®-producten deel uit van de virtueuze cirkel?

Zelfs de basis van igus®-producten past in het idee van de “virtueuze cirkel”. Onze producten maken geen deel uit van de “wegwerp”-maatschappij en zijn plastics voor een langere levensduur. Het principe hierachter is dat ze, ondanks dat ze van plastic zijn gemaakt, beter zijn voor het milieu dan hun metalen tegenhangers.

Een van de meest innovatieve kabelrupsproducten die dit jaar op de markt kwamen, was de cradle-chain. Dit is de eerste kabelrups die wereldwijd wordt vrijgegeven en is gemaakt van 100% gerecycled materiaal. De term ‘cradle’ komt van het ‘cradle-to-cradle’-concept. Dit verwijst naar processen die “duurzaam zijn en rekening houden met het leven en toekomstige generaties – vanaf de geboorte, of “cradle”, van de ene generatie tot de volgende generatie”. Dit vat het proces van de cradle-chain perfect samen.

Het idee voor deze nieuwe manier om deze kettingen te vervaardigen kwam voort uit het chainge-programma dat we voeren, waarbij we oude kabelrupsen recyclen tot andere producten. Op basis van dit idee werd de nieuwe E2,1, C.G kabelrups ontworpen, ontwikkeld en uitgebracht. Zoals met alle igus®-producten, is deze nieuwe volledig gerecyclede ketting in ons eigen testlaboratorium op de proef gesteld en grondig getest.

De nieuwe volledig gerecyclede kabelrups

Door de oude kabelrupsen als onderdeel van het chainge programma te nemen, realiseerden we ons dat we ze konden regranuleren, reinigen en sorteren om voldoende materiaal te geven om nieuwe kettingen te produceren. De kettingen zelf bieden bijna dezelfde technische specificaties als de standaard kabelrupsen van dezelfde grootte, met slechts een zeer kleine vermindering van het draagvermogen, het temperatuurbereik enz.

Deze innovatieve methode voor het vervaardigen van kabelrupsen biedt een CO2-besparing van 28% en is geclassificeerd als een duurzame grondstof. Dit valt dus onder de term “virtueuze cirkel”.

Er zijn momenteel 5 beschikbare series van deze ketting beschikbaar, maar ik twijfel er niet aan dat er meer in hun voetsporen zullen treden.

Als onderdeel van de igus®-belofte wordt deze reeks kettingen grondig getest onder typische real-life toepassingsscenario’s, waardoor we opnieuw in staat zijn om nauwkeurige gegevens te verstrekken over aspecten zoals treksterkte en breekmomenten, dezelfde technische gegevens die beschikbaar zijn voor de standaard assortiment igus® kabelrupsen.

Een grote stap in de strijd tegen plastic afval

Door deel uit te maken van de “virtueuze cirkel” hebben we als bedrijf een verdere positieve impact op het milieu kunnen hebben. Als we meer gerecyclede producten kunnen maken van producten aan het einde van hun levenscyclus, dan worden we als bedrijf nog duurzamer.

We hebben ook een reeks “Eco”-lagers gemaakt, welke glijlagers zijn die vervaardigd zijn met gehergranuleerd iglidur®-materiaal. Het assortiment lagermateriaal omvat hoge temperaturen, hoge mediabestendigheid, veelzijdigheid, robuustheid en kosteneffectiviteit. Dit lagerbereik zorgt ervoor dat dezelfde gunstige iglidur®-eigenschappen aanwezig zijn in het lager, terwijl het bijdraagt ​​aan een duurzamere toekomst.

Leave a Reply