Bespaar effectief vet met smeringsvrije sferische lagers! - igus Blog Belgien

Bespaar effectief vet met smeringsvrije sferische lagers!

Kate Meerschaut | 21 March 2023

Onze wereld is voortdurend in beweging en de machines die in onze behoeften voorzien, draaien de klok rond. En of het nu gaat om geleiderollen, bouwmachines of robots, waar dingen in beweging zijn, is er wrijving tussen de materialen, die in sommige gevallen daardoor zwaar worden belast. Elk kind weet het: wrijving creëert warmte. En hoewel dit voor kinderen leuk is om de eerste contactpunten met warmte te ervaren door hun handen tegen elkaar te wrijven, stelt dit ontwerpers in een industriële context, waar metaal tegen elkaar wrijft, voor grote uitdagingen. De metalen onderdelen missen een beslissende factor: smering. Smeervet wordt daarom op grote schaal gebruikt als het middel bij uitstek, wat niet alleen hoge onderhoudseisen met zich meebrengt door regelmatige smering, maar ook kan leiden tot storingen en dus stilstand, wat bedrijven veel geld kan kosten.

Is smeervet een gevaar voor het milieu?

Iedereen met een rijbewijs weet het nog: één druppel olie vervuilt ongeveer 600 liter grondwater. Het probleem van de zogenaamde “verliessmering” is dan ook nadelig. De reden voor een regelmatige smering van de lagerpunten is gelegen in de functie van de smering. Deze wordt tijdens het bedrijf langzaam uit het inwendige van de lagerpunten naar buiten geperst. Daardoor worden vuil, stof en vocht op betrouwbare wijze uit de lagerpunten gehouden. Aangezien het uitgelekte smeervet vervolgens in het milieu terechtkomt, is het gebruik ervan problematisch. Last but not least zorgen richtlijnen en voorschriften er tegenwoordig voor dat het gebruik wordt beperkt tot milieuvriendelijke smeervetten. Maar deze zijn aanzienlijk duurder dan conventioneel vet.

De oplossing? Smeringsvrije sferische lagers van hoogwaardige kunststoffen!

igubal® sferische lagers maken een droge werking zonder smering mogelijk en zijn dus onderhoudsvrij. De sferische lagers zijn verkrijgbaar in verschillende hoogwaardige kunststoffen, elk met verschillende specificaties. Van extreme temperaturen tussen -100°C en +250°C tot chemisch bestendig, detecteerbaar voor de voedingssector en onderwatertoepassingen. Voor elke industrie en toepassing is er een geschikt materiaal, waardoor kunststof sferische lagers een echt alternatief zijn.

Voordelen van igubal® sferische lagers

 • Onderhoudsvrije droge werking
 • Smeervrij
 • Kosteneffectief door minder complexe productie
 • Lichtgewicht door eenvoudiger structuur
 • Eenvoudige montage en demontage
 • Trillingsdempend
 • Geschikt voor hoge belastingen, ook op lange termijn
 • Voorspelbare levensduur
 • Corrosievrij en mediabestendig
 • Bestand tegen vuil

Grenzen van de igubal® sferische lagers

 • In sommige gevallen zijn hogere aandrijfkoppels nodig
 • Afhankelijk van de uitvoering is een extra bevestigingskraag nodig om de as axiaal te borgen

Onbeslist? Wij helpen u graag!

Onze ervaren toepassingsadviseurs helpen u bij uw toepassing en bepalen samen met u de meest geschikte oplossing. Gratis, vrijblijvend en gemakkelijk, per telefoon, live chat, virtueel consult of ter plaatse. igus® produceert en levert glijlagers sinds 1964 en levert wereldwijd aan meer dan 250.000 klanten in de meest uiteenlopende industrieën. Ontdek meer.

Comment on this article

Please write a comment.

Your comment will be moderated by an admin before activation.
Article keywords:

advies maintenance smeringsvrij

Newsletter:

Choose a topic now