Skip to main content
Al heel lang krijgen kunststoffen vaak een slechte naam, vooral als het gaat om milieukwesties. Maar laten we het script eens omdraaien en ons richten op iets positiefs: onze iglidur lagers. Dit zijn geen alledaagse kunststof onderdelen. Nee, dit zijn kleine en grote spuitgegoten glijlagers met een talent voor het verminderen van milieuschade.

Vaste smeermiddelen: Geen extra olie nodig

Ten eerste zijn deze lagers gemaakt met ingebouwde vaste smeermiddelen. Stel je voor – je hebt geen extra smering nodig. Dat is heel wat als je bedenkt dat de helft van alle externe smeermiddelen in het milieu terechtkomt – en als onderhoudstechnicus of ingenieur weet je hoeveel smering vaak nodig is. Eén liter smeermiddel kan dan ook meer dan een miljoen liter drinkwater vervuilen. Door externe smeermiddelen overbodig te maken, helpen iglidur® lagers onze watervoorziening veilig te houden.

Recycling en de circulaire economie: De afvalberg minimaliseren

We hebben een ECO lijn lagermaterialen ontwikkeld met minimaal 97% regranulaat. Deze materialen worden overigens zoals al onze materialen in ons lab getest om een betrouwbare schatting van hun levensduur te kunnen geven.

Dankzij de data die we uit onze langdurige en veelzijdige tests verwerven, kan je de levensduur berekenen onder jouw specifieke omstandigheden eenvoudig berekenen in één van onze vele online tools. Als je milieuvriendelijke materialen nodig hebt met voorspelbare prestaties, dan ben je bij igus dus aan het juiste adres.

Efficiëntie in productie en transport

Lagers van hoogwaardige polymeren wegen aanzienlijk minder dan hun metalen tegenhangers: 5 iglidur® glijlagers samen wegen net iets minder dan slechts één metalen lager. Denk alleen al aan de energiebesparing bij transport. Of het nu gaat om ruimtevaarttoepassingen of elektrische voertuigen, het lichtere gewicht van iglidur® lagers betekent minder energieverbruik en minder uitstoot.

De productie van deze kunststof onderdelen kost overigens maar ongeveer de helft van de energie die nodig is om een metalen onderdeel te maken, zoals staal of aluminium.

Streven naar CO2-neutraliteit in 2025

igus heeft zichzelf een ambitieus doel gesteld: CO2-neutraal zijn in 2025. We hebben al aanzienlijke vooruitgang geboekt door veel van hun spuitgietmachines te vervangen door nieuwe exemplaren” die meer dan 40% efficiënter zijn.

Overigens is ons recyclingpercentage voor niet-dragende producten is 99%. Met deze stappen willen we laten zien hoe toegewijd we zijn aan het verminderen van onze ecologische voetafdruk.

Zorgen over PFAS aanpakken

Als het om kunststoffen gaat, is de bezorgdheid over PFAS wijdverbreid. Terecht, want sommige stoffen in deze groep van basismaterialen hebben een ernstige impact op de gezondheid.

Bij igus begrijpen we dit en hebben we proactieve maatregelen genomen. We hebben onze top iglidur® materialen naar een onafhankelijk laboratorium gestuurd om ze te testen op de meest ongezonde materialen in de PFAS-groep. Het resultaat? Alle iglidur® materialen zijn met vlag en wimpel geslaagd.

Conclusie

iglidur® lagers bieden een praktische oplossing voor wie zijn CO2-voetafdruk wil verkleinen zonder aan prestaties in te boeten. Met ingebouwde vaste smeermiddelen, aanzienlijke gewichtsbesparing en een sterk streven naar duurzaamheid zijn deze lagers een revolutie in de machinebouwsector.

Leave a Reply