Skip to main content
Stille machines en apparaten, of ze nu in het huishouden, in het laboratorium of in het ziekenhuis staan, zijn een streling voor de zenuwen. Wie herkent niet de geluiden die je direct storen. De lift in het hotel ‘s nachts, de vaatwasser of de koelkast die zich ‘s avonds opnieuw lijkt uit te vinden. Maar ook het piepen van een schuif als deze wordt opengetrokken of het luid rollen van de nieuwe koffer op de grond als je om 5.10 uur op zakenreis gaat, zijn ook onaangenaam.

Toegegeven, dat geldt niet voor iedereen. Maar in principe wordt stilte zeer op prijs gesteld. Soortgelijke effecten treden op bij lineaire hulplijnen. Ook hier kan de geluidsemissie door gerichte selecties worden verminderd. Dit kan snel worden begrepen bij het vergelijken van kogelgeleiders en geleidingssystemen.

In kogelgeleiders en kogellagers in het algemeen rollen metalen lichamen op een metalen oppervlak, meestal een rail of as. Metaal op metaal veroorzaakt geluid – des te extremer wanneer de systemen niet meer gloednieuw zijn en de eerste tekenen van slijtage vertonen. Het vet dat nodig is voor elke kogelgeleider en dat in het lager wordt geplaatst, dempt het geluid, maar kan het niet effectief onderdrukken. In de technische literatuur wordt dit mechanische trillingen genoemd, veroorzaakt door bijvoorbeeld roterende onderdelen. Onder andere het Instituut voor Arbeidsveiligheid en Gezondheid van de Duitse Sociale Ongevallenverzekering (IFA) geeft diepere inzichten: de bepaling van het emissiegeluidsdrukniveau op de werkplek wordt beschreven in de basisnormen DIN EN ISO 11201 tot DIN EN ISO 11205. Voor het bepalen van het geluidsvermogensniveau zijn vooral de basisnormen DIN EN ISO 3744 en DIN EN ISO 3746 van belang.

Lineaire geleidingssystemen daarentegen, vooral als ze gebaseerd zijn op technisch hoogwaardige kunststoffen, glijden – zoals hun naam al doet vermoeden – over een loopvlak en produceren slechts de geringste trillingen, die tegelijkertijd weer worden gedempt door de kunststof . Dit resulteert niet in dezelfde precisie en stijfheid, maar een zeer aangename gladheid. 45db worden zelden overschreden.

De praktijktest vindt u hier: https://www.igus.eu/info/linear-guides-plastic-vs-metal-low-noise

De beste manier om dit te vergelijken is met schaatsen vs. rolschaatsen. Rolschaatsen zegt u? Ja, dat ligt misschien aan mijn leeftijd, maar ik heb uiteraard ook op inliners geschaatst. Je beweegt snel en elegant en bijna geruisloos. Dit is min of meer de ervaring van een lineaire schuifgeleider.

Laten we nu denken aan de vele toepassingen in medische technologie, laboratoria, meubels, keukens en andere gemaksproducten. En ook de automatisering komt steeds dichterbij in onze huishoudens. Zogenaamde bewegende robots met dienbladen, zoals nu al steeds meer te zien in de horeca, zullen ons dagelijks leven ‘verrijken’. En als dit de komende trend is, dan moeten deze grappige kerels in ieder geval stil zijn!

Leave a Reply