UV-C robots: de ontsmetter van de toekomst?

Kate Meerschaut | 27 May 2021

Op dit moment staan ​​preventieve hygiënemaatregelen of hygiënemanagement in het bijzonder centraal. Ze spelen een onmisbare rol in openbare voorzieningen zoals hotels, scholen of ziekenhuizen. Desinfectierobots zouden hierbij moeten helpen. Maar hoe veilig is deze nieuwe technologie en is het de moeite waard om robots in te zetten voor openbare instellingen? Tijd om het onderwerp nader te bekijken.

Klassieke desinfectiemaatregelen lopen met ziektekiemen regelmatig tegen hun limiet aan

Een goed functionerend hygiënemanagement is onmisbaar in ziekenhuizen, aangezien slechte hygiëne leidt tot overdracht van ziekten. Ziekenhuisbacteriën vormen een grote bedreiging voor onze gezondheid, vooral voor patiënten met een verzwakt immuunsysteem. Daarom dienen patiëntenkamers, operatiekamers en wachtkamers niet alleen regelmatig, maar grondig te worden gedesinfecteerd.
Het grote nadeel van de klassieke scrub-wipe-desinfectie, waarbij oppervlakken door personeel worden bewerkt met desinfectiemiddelen, is de opbouw van resistentie van de ziektekiemen tegen de gebruikte desinfectiemiddelen.

UV-C-robots zorgen voor een revolutie in desinfectie

UV-C straling is een hoogenergetische, kortgolvige straling en wordt gegenereerd door te worden uitgefilterd door de ozonlaag. Het is in staat om alle bacteriën en virussen te inactiveren door diep in het DNA of RNA van de overeenkomstige kiem te dringen en deze te beschadigen. Dit proces kan ziektekiemen op oppervlakken en zelfs in de lucht neutraliseren.
Autonome desinfectierobots kunnen een toekomstbestendige standaard hygiënemaatregel worden, vooral in openbare voorzieningen. De robots die zijn uitgerust met UV-C-licht kunnen zich autonoom door kamers bewegen en deze binnen enkele minuten grondig reinigen. Een groot voordeel van de robots is dat ze milieu- en gezondheidsvriendelijk zijn in het gebruik. In de doorgang moeten ze de lucht en oppervlakken desinfecteren zonder het gebruik van alcoholische of chemische middelen. Vóór gebruik moet een persoon er vanwege de huidige veiligheidsvoorschriften voor zorgen dat de ruimte vrij is van mensen en klaar is voor gebruik.

Voordelige desinfectierobots met goedkope automatisering – test voordat u investeert

In onze igus Customer Testing Area hebben we op verzoek van een klant een prototype van een UV-C-robot gebouwd en getest. De robolink DP met UV-C licht beweegt op een drylin ZLW lineaire eenheid, de zogenaamde zevende as, voor meer bewegingsvrijheid voor de robot.

drylin ZLW zevende as voor robots

Mobiele robotplatforms van verschillende fabrikanten zijn geschikt voor mobiele robotoplossingen. U vindt ze op RBTX, onze online marktplaats voor goedkope robotica.

Mobiele robotplatforms van verschillende fabrikanten op RBTX.com

De robot is eenvoudig te bedienen met behulp van de igus Robot Control. In een korte leerfase wordt de robot met een joystick of een tablet de kamer binnengedreven, zodat hij alle doelobjecten zoals meubels met lasersensoren kan scannen en onthouden.
De igus Robot Control is bijzonder geschikt voor beginners en vereist geen speciale programmeerkennis.

igus Robotbesturing voor een breed scala aan kinematica

De ReBeL-robot van Low Cost Automation is vooral geschikt voor servicerobotica. De cobot met geïntegreerd heeft geen schakelkast nodig en is HRC-geschikt.

ReBeL Cobot voor service en industriële toepassingen

Conclusie: Vooral het afgelopen jaar heeft de belangrijke rol laten zien die preventieve hygiënemaatregelen spelen, uiteraard ook in post-pandemische tijden. We willen van het afgelopen jaar hebben geleerd dat we voorbereid moeten zijn op eventuele nieuwe virussen. Gelukkig bieden steeds meer fabrikanten oplossingen om hygiënemaatregelen te optimaliseren en bacteriën en virussen in de kiem te smoren. De technologieën zijn er al, het is aan ons om ze standaard te herkennen en te gebruiken.

Low Cost Automation biedt een breed scala aan goedkope en flexibele automatiseringsoplossingen. Het kopen van een robotsysteem brengt veel vragen en mogelijke risico’s met zich mee, vooral voor beginners in robotica en automatisering. Wij geven u graag individueel advies of een kosteloze afhandelingstest van uw aanvraag. Neem contact op!

Comment on this article

Please write a comment.

Your comment will be moderated by an admin before activation.
Article keywords:

Newsletter:

Choose a topic now