Recycling van kunststof energieketens? Het werkt! - igus Blog Belgien

Recycling van kunststof energieketens? Het werkt!

blog_admin | 11 March 2020

In een tijd waarin schoolkinderen op vrijdag op straat demonstreren voor de toekomst en plastic zakken in de detailhandel worden afgeschaft, is er een groeiend bewustzijn onder ons allen van onze eigen verantwoordelijkheid met betrekking tot duurzaamheid. De EU werkt ook aan nieuwe regels voor het gebruik van gerecycleerde kunststoffen en streeft naar een recyclingpercentage van 25% voor de verwerking van kunststoffen tegen 2025.

Wat betekent dit voor plastic energieketens als ze niet meer bruikbaar zijn?

Wanneer de energieketens het einde van hun levensduur bereiken, worden ze normaal gesproken samen met ander plastic afval weggegooid. Recycling vindt zelden plaats, omdat het scheiden naar type en het zogenaamde malen (d.w.z. verwerken tot herbruikbaar granulaat) veel werk met zich meebrengt.

igus recycleert energieketens mechanisch

Het doel van onze mechanische recycling is om het plastic van de energieketens te hergebruiken en te voeden in een materiaalkringloop. Hiervoor kunnen gebruikers hun afgedankte plastic kettingen naar igus sturen – volledig onafhankelijk van de kettingfabrikant. De ketens moeten echter eerst door de gebruikers zelf worden schoongemaakt, net als yoghurtpotten in particuliere huishoudens. De kunststoffen worden vervolgens gesorteerd, gereinigd, versnipperd en verpakt volgens materiaalsoort. De grondstof kan dan door igus of andere bedrijven worden hergebruikt voor de productie van hoogwaardige technische producten. Als tegenprestatie ontvangt de klant een waardebon van 0,78 euro per kilo. Klik hier voor meer informatie over de procedure bij igus.

Chemische kunststofrecycling met de Cat-HTR-fabriek: een innovatie

Terug naar de grondstof ruwe olie, dit is wat Mura Technology Limited wil bereiken met haar technologie. Na succesvolle tests wordt momenteel de eerste commerciële Cat HTR-fabriek gepland op het Wilton International industrieterrein in Teesside in het noordoosten van Engeland. De start van de bouw is gepland voor 2020. Hoe het proces werkt: afvalbedrijven leveren het kunststofafval om hun recyclingdoelstellingen te halen. De gepatenteerde Catalytic Hydrothermal Reactor-technologie (kortweg Cat-HTR) wordt dan gebruikt om klassiek niet-recyclebaar kunststofafval binnen 20 minuten weer om te zetten in aardolie. Alleen water, hoge temperaturen en druk worden gebruikt om de cellen te scheiden en weer aan te sluiten. De teruggewonnen olie kan dan door de industrie worden gekocht tegen een prijs die vergelijkbaar is met die van fossiele olie. In totaal zullen bij Wilton vier katalytische hydrothermische reactoren worden gebouwd voor de verwerking van meer dan 80.000 ton kunststofafval per jaar. In de volgende stap is Mura van plan om wereldwijd licenties af te geven en fabrieken te bouwen. Hier vindt u meer informatie.

Recycling van energieketens bespaart grondstoffen

Beide methoden van recycling kunnen een grondstofbesparende productie van kunststof energieketens ondersteunen, omdat de materialen kunnen worden hergebruikt. Bovendien heeft kunststof het voordeel dat slechts een fractie van de energie wordt gebruikt voor de productie, wat noodzakelijk zou zijn in vergelijking met de metalen variant. Dat bespaart weer energie.

Comment on this article

Please write a comment.

Your comment will be moderated by an admin before activation.




Article keywords:

Newsletter:

Choose a topic now