Nieuwe igus polymeer sferische bal verbetert de voedselveiligheid – igus Blog Belgien

Nieuwe igus polymeer sferische bal verbetert de voedselveiligheid

Kate Meerschaut | 19 September 2022

Het nieuwe iglidur A181 sferische kogelmateriaal verdrievoudigt de slijtvastheid van het igubal FC verbindingssysteem

Om machines en systemen in de voedingsindustrie nog veiliger te maken, lanceert igus een nieuwe standaard met de iglidur A181 hoogwaardige kunststof als sferisch kogelmateriaal voor het igubal Food Contact (FC) verbindingssysteem. De sferische kogel heeft drie keer de slijtvastheid van zijn iglidur FC180-voorganger, kost 25% minder en is smeermiddelvrij, onderhoudsvrij, hygiënisch en voldoet aan FDA en EU 10/2011.

“Is er iets dat we nog kunnen eten zonder ons er zorgen over te maken?’ Steeds meer consumenten stellen deze vraag in het licht van regelmatige terugroepacties van producten. Voedselproducenten worstelen voortdurend met gevaarlijke verontreinigingen; vaak kleine splinters van kapotte onderdelen van de verwerkingsmachine. “Bottelinstallatie, vleesverwerkingsmachine of verpakkingssysteem: fabrikanten moeten de robuustheid en betrouwbaarheid van hun apparatuur voortdurend verbeteren en tegelijkertijd de detecteerbaarheid van kleine verontreinigingen vergroten”, zegt Dennis Steffen, productmanager igubal Spherical Bearings bij igus. “We ondersteunen fabrikanten bij deze inspanningen om de voedselveiligheid te optimaliseren door continu igubal FC-gewrichtssysteem kussenbloklagers, stangkoppen en vaste flenslagers te ontwikkelen. Onze nieuwste innovatie is een sferische kogel gemaakt van het nieuwe iglidur A181-materiaal.”

Drie keer de slijtvastheid tegen slechts driekwart van de kosten van de vorige versie

De behuizing van het igubal FC-verbindingssysteem is nog steeds gemaakt van igumid FC – een robuust, corrosievrij hoogwaardig kunststof dat bestand is tegen vocht, zuren, logen en UV-straling. Onlangs is de sferische kogel die in de behuizing is gestoken echter omgeschakeld van FC180 naar iglidur A181 – een opvolger met een hoge slijtvastheid. “Dankzij de nieuwe materiaalsamenstelling is de sferische kogel tot drie keer zo slijtvast op roestvrijstalen assen als de vorige FC180-versie”, zegt Steffen. “Dit maakt bewegingen in de machine nog veiliger en betrouwbaarder.” Zoals alle igus producten bewijzen igubal sferische lagers hun lange levensduur in talrijke tests in het 3800 m² grote igus testlaboratorium. Tegelijkertijd werd de prijs met 25% verlaagd – een positief neveneffect dat het voor veel werktuigbouwkundigen gemakkelijker maakt om klassieke metalen verbindingssystemen te vervangen. “Het prijsvoordeel is nu enorm. igubal FC kost tot 85% minder dan roestvrijstalen varianten.”

Meer voedselveiligheid met smeermiddelvrije kunststoffen van igus: dankzij de nieuwe A181 sferische kogel is het igubal FC verbindingssysteem nu drie keer zo slijtvast en kost het 25% minder. (Bron: igus GmbH

Het elimineren van smeermiddelen verbetert de machine- en systeemhygiëne

Het igubal FC-verbindingssysteem met de nieuwe A181 sferische kogel kost echter niet alleen minder dan metalen tegenhangers, maar verbetert ook de hygiëne van machines en apparatuur in de voedingsindustrie. In tegenstelling tot metalen sferische lagers, is er geen extern smeermiddel nodig waar vuil en stof aan kunnen blijven kleven, waardoor kleverige afzettingen ontstaan ​​en een potentieel risico op verontreiniging bestaat. In plaats daarvan neemt igus een vast smeermiddel op in het materiaal dat na verloop van tijd automatisch vrijkomt, wat zorgt voor een wrijvingsarme, hygiënische droge werking. Zowel de behuizing als het nieuwe sferische kogelmateriaal voldoen dus aan FDA en EU 10/2011. “De goedkeuring van de FDA, met één van de strengste hygiënerichtlijnen ter wereld, en naleving van EU-richtlijn 10/2011 bevestigen het hoge hygiëneniveau van het gezamenlijke systeem”, zegt Steffen. Om de hygiëne verder te verbeteren, zijn zowel het lagerhuis als de bolvormige bal blauw geverfd, een kleur waarop voedselresten en schimmelsporen snel kunnen worden geïdentificeerd tijdens reinigingscontroles en die optische detectie bij machineschade vergemakkelijkt. In het behuizingsmateriaal zijn ook levensmiddelenconforme, detecteerbare additieven geïntegreerd. In noodgevallen kunnen metaaldetectoren zelfs de kleinste fragmenten vinden – in het bereik van een tiende van een gram.

Comment on this article

Please write a comment.

Your comment will be moderated by an admin before activation.
Article keywords:

Newsletter:

Choose a topic now