Mythes over kunststof lagers in zware toepassingen ontkracht - igus Blog Belgien

Mythes over kunststof lagers in zware toepassingen ontkracht

Sven Dolahsek | 18 March 2024

Origineel engelstalig artikel door Michael Moalli, bewerkt door Jared Worth

Er bestaan veel misvattingen over kunststof lagers, vooral bij zware toepassingen. Hoewel kunststoffen vaak worden gezien als een inferieur materiaal in vergelijking met metaal in zware toepassingen, bieden ze in feite talloze voordelen die metalen onderdelen niet hebben. In deze blog worden enkele mythes over kunststof lagers ontkracht en wordt aangetoond waarom ze de ideale keuze zijn voor zware toepassingen.

Mythe 1: Kunststof lagers kunnen de belastingen in mijn toepassing niet aan

Kunststof lagers hebben in de loop der jaren een lange weg afgelegd en worden alleen maar sterker en sterker. iglidur® composiet kunststof lagermaterialen kunnen bijvoorbeeld een maximale oppervlaktedruk aan van 135MPa (19.500 PSI) voor spuitgegoten lagers en 200MPa (29.000 PSI) voor composiet vezelversterkte lagers.

Mythe 2: Kunststof lagers zijn niet groot genoeg voor mijn toepassing

Zware toepassingen vereisen vaak bijzonder grote lagers. Veel fabrikanten en ingenieurs gaan ervan uit dat de afmetingen die nodig zijn voor zware toepassingen gewoon te groot zijn voor kunststof lagers; dit is echter niet het geval. Spuitgegoten composiet kunststof lagers worden door igus aangeboden met binnendiameters tot 1500mm of 6″ en composiet vezelversterkte lagers met binnendiameters tot 200 mm. Composiet vezelversterkte lagers bieden de flexibiliteit om veel groter te gaan, afhankelijk van de behoeften van je toepassing.

Mythe 3: Kunststof lagers zijn te duur

Veel ingenieurs zullen waar mogelijk kunststof of vezelversterkte componenten vermijden vanwege de misvatting dat ze gewoon te duur zijn in vergelijking met metalen componenten. Hoewel er gevallen zijn waarin kunststof componenten in eerste instantie meer kosten dan metaal, blijken ze op de lange termijn kosteneffectiever te zijn dankzij zelfsmerende eigenschappen die externe smeermiddelen overbodig maken.

Zelfsmerende kunststoffen zijn ingebed in vaste smeermiddelen die zich tijdens normaal bedrijf verspreiden en het lager voldoende gesmeerd houden zonder dat er duur en tijdrovend werk nodig is. Dit verlaagt de levensduurkosten van kunststof lagers drastisch in vergelijking met metalen lagers, die regelmatig handmatig gesmeerd moeten worden. Dit is niet alleen duurder, maar kan ook lagerfalen veroorzaken als de smering niet goed of vaak genoeg wordt uitgevoerd.

Na de arbeidskosten, de stilstand van de machine, het smeermiddel zelf en de mogelijke vervanging van de as of het lager, zullen metalen lagers over de hele levensduur van het lager uiteindelijk aanzienlijk meer kosten dan kunststof lagers.

Mythe 4: Het smeren van metalen lagers is ongevaarlijk

Het smeren van metalen lagers heeft een grote negatieve invloed op het milieu. Van alle smeermiddelen die wereldwijd worden verkocht, komt 50% in het milieu terecht. De industriële smeermiddelenmarkt is al tientallen miljarden dollars waard en er worden jaarlijks miljoenen tonnen smeermiddel gebruikt. Er is maar één liter smeermiddel in het milieu nodig om 1.000.000 liter drinkwater te vergiftigen, wat aantoont hoe gevaarlijk en schadelijk smeermiddelen zijn voor het milieu.

Mythe 5: Kunststof lagers kunnen niet omgaan met extreme omgevingsomstandigheden

Gedeeltelijk door het ontbreken van smeervet zijn kunststof lagers effectief gebleken in verschillende zware omgevingsomstandigheden, waaronder:

  • Buitentoepassingen
  • Oneffen terrein
  • Schok- en randbelastingen
  • Vuil en stof
  • Vocht
  • Chemicaliën
  • Extreme temperaturen

Al deze omstandigheden komen vaak voor in zware toepassingen, waardoor kunststof en vezelversterkte lagers een uitstekende oplossing zijn voor zelfs de zwaarste toepassingen.

Mythe 6: kunststof lagers zijn onbewezen in zware toepassingen

Bij igus hebben we een testlaboratorium van 41.000 vierkante meter – het grootste in zijn soort in de industrie – waar we allerlei belastingsomstandigheden, lagermaterialen en asmaterialen kunnen testen op verschillende slijtage- en wrijvingseigenschappen. We kunnen zelfs tests op maat uitvoeren op basis van uw exacte toepassingsspecificaties. We hebben onlangs extra nadruk gelegd op het testen van onze heavy-duty materialen, waarbij elke week meer en meer gegevens worden verzameld.

Meer artikels over glijlagers

Comment on this article

Please write a comment.

Your comment will be moderated by an admin before activation.




Article keywords:

advies constructie heavy duty onderhoud

Newsletter:

Choose a topic now