Kabels strippen – wie wil dat doen?

Kate Meerschaut | 26 January 2021

Ik ken geen enkele elektricien die houdt van het strippen van kabels.

Strippen is niet leuk op een werkbank. Bij een machine stellen ruimtegebrek en slechte verlichting ons vaak voor heel andere uitdagingen en ook het risico op letsels. In een schakelkast tussen klemmenblokken en andere componenten is het gewoon niet mogelijk om goed te werken.

Het strippen van kabels is een noodzakelijk kwaad. Net zo onpopulair als het vegen van de werkplaats of het opruimen van assemblagevoertuigen. Als u klaar bent met het strippen van de kabel, zult u vaak merken dat de aderisolatie beschadigd is. Je begint helemaal opnieuw, of erger nog: je probeert kostbare reparaties uit te voeren, omdat de kabel anders te kort is.

De juiste dissectie-tool

Er zijn uitstekende tools voor gestandaardiseerde kabels zoals NYM of NYY. Bijvoorbeeld die van het bedrijf JOKARI. Ze kunnen worden gebruikt om kabels veilig te strippen zonder de aders te beschadigen. Om dergelijke gereedschappen te laten werken, moet de kabel symmetrisch worden vervaardigd, zodat een ronde snede denkbaar is. De aders liggen allemaal op dezelfde diepte in de kabel.

Bij standaardkabels is dit geen probleem, maar bij speciale kabels van verschillende fabrikanten is dit uitgesloten. Hoogwaardige kabels zijn meestal zo geconstrueerd dat de mantel extra strak om de streng of de afscherming zit. Op deze manier worden de kernen goed begeleid in de applicatie. Dit maakt de kabel sterk en robuust. Dit spreekt ook tegen een snelle en gemakkelijke verwijdering van de jas. De keuze blijft dus tussen hoogwaardige kabel of gemakkelijk stripbare kabel.

Het idee – kabels met een scheurstrip verwijderen

Om deze reden hebben we een aantal jaar geleden een schroefdraad in de buitenmantel verwerkt om kabels makkelijker te kunnen strippen. Ik werd geïnspireerd door de kleine rode filmstrip in voedselverpakkingen.

Hoe leuk en praktisch is het om toegang te hebben tot de inhoud. En dat zonder de inhoud en verpakking te beschadigen. Zoiets zou er voor kabels moeten zijn! Daarmee was het idee geboren. Maar de weg naar het eindproduct was lang. Er rezen veel vragen: welk materiaal moet de draad hebben? Welke kleur moet het hebben? Hoe wordt het in de kabel gestoken? Heeft dit gevolgen voor eventuele normen? Hoe pak je de draad vast? Bergen vraagtekens dus …

Destijds gingen we gewoon op zoek naar mogelijke draden. Vervolgens openden onze ontwikkelingsmanager en ik kabels met een longitudinale snede, verwijderden de gestrande structuur en plaatsten de draad erop. Als laatste hebben we de eerder gestripte jas er weer omheen gedaan en vervolgens de jas weer opengemaakt met de draad. Het was een beetje zoals knutselen.

Het moest een rode draad zijn! Een simpele draad – zoals een afvoerdraad – werkt niet. Met deze kennis hebben we garenfabrikanten benaderd en gevraagd naar hun ervaring hiermee. Geen geluk! Er was namelijk geen ervaring. Niemand had dit ooit eerder gedaan.

Vervolgens waagden we ons aan de eerste tests met een fabrikant wiens producten we gebruiken in de glasvezelkabel. Hier ontdekten we een draad die de jas goed snijdt, niet scheurt en toch de bewegende kernen niet beschadigt. Dit werd gevolgd door talloze andere tests en proeven om veiligheid te bereiken. Tegenwoordig gebruiken we deze scheurstrip, de zogenaamde CFRIP, voor onze standaard kabels. Bijna elke kabel met een PVC- of TPE-mantel heeft tegenwoordig een CFRIP-schroefdraad in de binnen- of buitenmantel.

De CFRIP tool

Het voordeel van de scheurstrip in kabels is dat het ook makkelijker is om lange lengtes te strippen. De kernen zijn niet beschadigd, de handen ook niet en er wordt een tijdwinst van 50% behaald.

Dit resultaat was voor ons destijds niet voldoende, omdat de draad moeilijk vast te pakken was. We hadden een manier nodig om meer grip op de draad te krijgen. De eigenlijke draad is erg dun en delicaat. Het kan worden afgescheurd met een punttang en kan niet goed met de vingers worden vastgehouden. Er moest een oplossing worden gevonden die kosteneffectief moest zijn.

Daarom hebben we naast de scheurstrip een klein stuk gereedschap ontwikkeld om de draad stevig vast te pakken en de kabel zonder beschadiging te openen. De CFRIP-tool. Met dit kleine hengsel kun je de draad vastgrijpen en veilig gebruiken om de jas te openen – bijna als een ritssluiting. Door simpelweg aan de CFRIP-scheurstrip te trekken, wordt de kabel gecontroleerd op de gewenste lengte geopend. De kernen kunnen dan gemakkelijk uit de mantel worden verwijderd.

Nu heb ik je veel verteld. Het beste is om het zelf te testen. Stuur me een e-mail of bel me en ik stuur je met plezier een sample.

Hanne Geelen
hgeelen@igus.be
+32(0)3 330 13 61

Comment on this article

Please write a comment.

Your comment will be moderated by an admin before activation.
Article keywords:

Newsletter:

Choose a topic now