Is het oké als de sferische kogel in de sferische lagerbehuizing draait?

Kate Meerschaut | 24 November 2020

Dit is een vraag die we vaak horen als klanten vragen stellen over igubal® sferische lagers. Klanten vragen zich vaak af of dit acceptabel is en of het enig effect heeft op hun toepassing. Ik zou hier graag een kort antwoord willen geven, zoals “Ja” of “Nee”. Maar in feite hangt het af van het type igubal-lager en de materialen die in de kogel en de behuizing worden gebruikt, en natuurlijk ook van de toepassing zelf. Hier zal ik onderscheid maken tussen 3 verschillende gevallen (in alle gevallen heeft de aanvraag betrekking op een metalen as):

De standaardoplossing (polymeerkogel in polymeerbehuizing):

Voor de meeste van onze igubal-lagers gebruiken we een igumid G-behuizing en een polymeerkogel gemaakt van iglidur W300 of andere tribo-polymeren. Hier geldt de volgende regel: De as beweegt in de kogel, en de kogel maakt alleen een zwenkbeweging in de behuizing (om uitlijnfouten te voorkomen of om een ​​zwenkbeweging te vervullen die nodig is in de toepassing). Het maakt niet uit of de beweging van de as in de bal roteert, zwaait of zelfs lineair beweegt. De reden voor deze opstelling is heel simpel: Met een combinatie van een kunststof lager en een metalen as bereikt u altijd het beste resultaat qua slijtage en wrijving (vergeleken met metaal / metaal of kunststof / kunststof). Er is slechts één uitzondering in de catalogus, waarbij het acceptabel is dat de plastic kogel in de plastic behuizing draait: het ESQM kussenbloklager. Dit is onze oplossing voor grote vierkante assen, veelal gebruikt in zonnetoepassingen. In dit soort toepassingen moeten de lagers een hoge belasting kunnen weerstaan ​​- maar slechts een zeer lage snelheid – waarbij ze het pad van de zon volgen. Je zult dus nooit hoge temperaturen tegenkomen die worden veroorzaakt door wrijving en de slijtage van de onderdelen; ondanks de combinatie van kunststof behuizing en kunststof bal beperkt. Om nog maar te zwijgen van het feit dat het buitengewoon moeilijk zou zijn om een ​​vierkante as in een vierkant inzetstuk 😉 te draaien.

Verwisselbare ballen (plastic) in metalen behuizingen

Als het gaat om onze verwisselbare ballen in metalen behuizing, zou je kunnen denken dat het niet uitmaakt of de (polymeer) bal roteert in de metalen behuizing of dat de metalen as in de polymeer bal draait: in beide gevallen is metaal in contact met plastic, dus er mogen geen problemen zijn met wrijving of slijtage. Dit is echter niet het geval. Enerzijds maakt het verschil of het lager aan een lineaire of roterende beweging wordt onderworpen. Aan de andere kant zijn de toleranties en het oppervlak aan de binnenkant van de metalen behuizing niet ontworpen om te draaien, zelfs niet bij gebruik met een hightech polymeerbal.


igubal gietijzeren lagerblok met verwisselbare bolvormige kogel

Dus ook hier geldt de standaard regel van igubal: assen draaien in de kogel, terwijl de kogel alleen in de behuizing draait.

igubal stangkoppen 2.0 (metalen behuizing, metalen kogel)

We hebben onlangs de nieuwe igubal 2.0 stangkoppen gelanceerd: een metalen behuizing en een metalen kogel – geen goede combinatie voor slijtvastheid, vooral zonder enige smering. Maar daartussenin is er een inzetstuk gemaakt van iglidur® polymeren, zoals iglidur J. In dit geval wordt de as gefixeerd in de metalen kogel en draait de metalen kogel (en doet de draaiende beweging) binnen het polymeer inzetstuk.


igubal 2.0 staafeinden met een polymeer inzetstuk tussen de metalen behuizing en de metalen bal.

Als conclusie kunnen we zeggen dat de metalen as altijd in de plastic bal moet draaien, behalve als er een vierkante as of een metalen bal is.

Heeft u een vraag over igubal zelfuitlijnende lagers?
Voel je vrij om contact met ons op te nemen. We horen graag van u.

Comment on this article

Please write a comment.

Your comment will be moderated by an admin before activation.
Article keywords:

Newsletter:

Choose a topic now