Dubbele bescherming tegen vuil met viltafdichtingen voor iglidur-glijlagers – igus Blog Belgien

Dubbele bescherming tegen vuil met viltafdichtingen voor iglidur-glijlagers

Kate Meerschaut | 7 June 2021

Zand, vuil en schurend stof belasten glijlagers en assen. Om dit te verhelpen heeft igus zojuist een extra veiligheidsmaatregel ontwikkeld voor zijn vetvrije iglidur-glijlagers: viltafdichtingen. Deze afdichtingen, die op de lagerflens zijn geplaatst, voorkomen dat vuil binnendringt, waardoor onderhoudsinterventies en stilstand van de machine worden verminderd.

igus lanceert nu zijn eerste serie isense-glijlagers in vijf iglidur-materialen voor voorspellend onderhoud. Deze lagers zijn vorig jaar in de prototypefase geïntroduceerd. In de voedingssector, in textielmachines, in heftrucks of in bouwmachines.

De isense intelligente glijlagers bieden de gebruiker een duurzame, vetvrije oplossing die de voortgang van slijtage informeert. Deze informatie helpt bij het plannen van onderhoud en het voorkomen van machine- en installatiestoringen.

Wat is het voordeel van vilten pakkingen?

Glijlagers die in landbouw- en bouwmachines worden gebruikt, hebben vaak geen lange levensduur. Ze worden blootgesteld aan hoge belastingen, slecht weer en vuil. Een lastige situatie, zeker voor metalen lagers die regelmatig gesmeerd moeten worden om goed te kunnen functioneren alsook niet te roesten en om te voorkomen dat vuil het lager aantast.

Om deze ongemakken te voorkomen, wenden gebruikers zich vaak tot de iglidur tribopolymeer glijlagers van igus; die ingebouwde vaste smeermiddelen hebben die externe smering overbodig maken. Ze zijn ook ongevoelig voor corrosie en vuil. Om ervoor te zorgen dat deze iglidur-glijlagers nog minder last hebben van het binnendringen van zand en vuil, heeft specialist in bewegende kunststoffen igus nu vilten pakkingen ontwikkeld.

“Het voordeel van vilt is dat vuil zich bij het binnendringen in de structuur van het vilt verdicht. Zand en vuil kunnen daarom niet in het lager en in de as doordringen”, legt Christophe Garnier, hoofd van de afdeling iglidur-glijlagers, uit. “Door iglidur-glijlagers te gebruiken die zijn uitgerust met deze afdichtingen, kan de gebruiker het onderhoud, de smeermiddelen en dus de kosten verminderen. En er komt geen vet vrij in het milieu”, voegt Christophe Garnier toe.

Mocht toch een eerste smering gewenst zijn, dan zorgt het vilt ervoor dat het vet in het lager blijft en niet verontreinigd wordt. De vilten pakking heeft zijn goede afdichtingsvermogen ook bewezen in het 3800 vierkante meter grote testlab. Een iglidur-glijlager met viltafdichting en blootgesteld aan zand heeft een 50 keer langere levensduur dan een iglidur-glijlager zonder afdichting. Ook vertoonde de as minder slijtage met een vilten afdichting dan zonder. De eerste klanten die veldtesten deden, kregen dezelfde resultaten.

Nieuwe viltafdichtingen beschermen glijlagers en assen in landbouw- en bouwmachines

Goede bescherming ook tegen vloeistoffen

Voor glijlagers die aan vloeistoffen worden blootgesteld, biedt igus ook afdichtringen van polymeer aan. Het polymeer dicht het glijlager af en voorkomt dat vloeistoffen (bijv. agressieve reinigingsmiddelen) het lager of de achterliggende componenten bereiken.

Deze polymeerbussen worden aangeboden in een universeel materiaal voor alle igus flensglijlagers en in een materiaal dat voldoet aan de FDA-vereisten voor gebruik in de voedingsindustrie.

Comment on this article

Please write a comment.

Your comment will be moderated by an admin before activation.
Article keywords:

Newsletter:

Choose a topic now