De ReBeL in automatisering: slimme igus cobot voor slechts € 4.970 - igus Blog Belgien

De ReBeL in automatisering: slimme igus cobot voor slechts € 4.970

Kate Meerschaut | 19 May 2022

igus versnelt Low Cost Automation met ‘s werelds eerste cobot plastic versnellingsbak en een digitaal ecosysteem

De kern is de plastic versnellingsbak – de ReBeL-cobot is nu beschikbaar voor € 4.970 met een digitaal universum voor low-cost integratie in slechts een paar dagen. (Bron: igus GmbH)

Met onmiddellijke ingang biedt igus de ReBeL-servicerobot aan – ook als slimme versie. Voor slechts € 4.970 en met een gewicht van amper 8 kilogram is de plug-and-play variant een van de lichtste cobots op de markt. Digitale diensten zoals de RBTXpert en nieuwe online aanbiedingen stellen klanten in staat om in slechts een paar dagen complete automatiseringsoplossingen te creëren die weinig investering vragen.

Met de ReBeL vertrouwt igus volledig op zijn expertise op het gebied van motion plastics: plastic maakt de robot, met een nettogewicht van 8,2 kilogram, de lichtste servicerobot met cobotfunctie in zijn klasse. Zonder uitzondering ontwikkelt en produceert igus alle mechanische componenten waaruit de ReBeL bestaat. Het laadvermogen bedraagt ​​2 kilogram en het bereik bedraagt ​​664 millimeter. Herhaalbaarheid is +/- 1 millimeter bij zeven picks per minuut. De kern is ‘s werelds eerste industriële cobot-versnellingsbak gemaakt van plastic. “Achter deze cijfers gaan 1.041 tests schuil die sinds 2019 in ons eigen laboratorium zijn uitgevoerd, waaronder tribologische en thermodynamische tests op 15 materiaalcombinaties en tolerantieketens. Een bijzonder grote uitdaging was de warmteontwikkeling in de volledig geïntegreerde rekgolfreductoren, die thermisch worden beïnvloed door de motor. In de ontwikkelingsfase hebben we ons daarom ook gericht op grotere motoren en een betere efficiëntie om de warmteontwikkeling aanzienlijk te verminderen”, zegt Alexander Mühlens, hoofd van de Low Cost Automation Business Unit bij igus GmbH. “Hierdoor konden we continu verbeteren en uiteindelijk het aantal cycli vervijfvoudigen tot twee miljoen, wat gelijk staat aan een normale levensduur van twee jaar.”

smart plastics – volledige transparantie in werking voor preventief onderhoud

igus heeft zijn knowhow op het gebied van motion plastics ook toegepast op vermogenselektronica en heeft voor het eerst een encoder ontwikkeld die gebruik maakt van geleidende kunststofbanen. Hierdoor kunnen temperatuur, stroom en aantal omwentelingen, cycli en iteraties nauwkeurig worden gemeten. Dankzij een cloudverbinding met webcam geeft een dashboard alle gegenereerde data overzichtelijk live weer. Dit geeft klanten volledige transparantie van hun ReBeL tijdens bedrijf in de vorm van belangrijke indicatoren zoals slijtage, cyclustijd en hoeveelheden.

Voordelige totaaloplossing, snel te integreren

De slimme ReBeL is verkrijgbaar in twee varianten: één is een open-source versie zonder robotbesturing, voeding of software voor € 3.900 voor één item; de andere is een plug-and-play variant met robot, besturingssoftware en voeding voor € 4.970 per stuk. In lijn met de “build or buy”-aanpak van igus, kunnen klanten, naast het complete systeem, kiezen uit de individuele ReBeL-rekgolfoverbrengingen (diameters van 80 en 105 millimeter). Koppel is 3 Nm (80) of 25 Nm (105) bij 6 tpm, met een overbrengingsverhouding van 50:1. De ReBeL is beschikbaar op de RBTX online marktplaats. Hier kunnen gebruikers individuele componenten, integratieondersteuning en hardware en software van meer dan 40 partners vinden – met de zekerheid dat alles 100% compatibel is met al het andere; dit omvat een breed scala aan robotkinematica, camera’s, software, grijpers, vermogenselektronica, motoren, sensoren en besturingssystemen.
De RBTXpert is beschikbaar voor klanten voor integratie via online consulting met een vaste prijsgarantie: in een 400 vierkante meter grote testruimte voor klanten adviseren experts klanten dagelijks via live video en sturen ze binnen enkele uren oplossingsvoorstellen. Typische hardwarekosten zonder integratie beginnen bij € 8.500, en complete oplossingen zijn beschikbaar vanaf € 12.500. “We hebben het gevoel dat we automatisering nog toegankelijker maken, omdat we alleen al in Duitsland meer dan 20 klantprojecten per week adviseren met onze RBTXpert-service. Daarom hebben we onze service uitgebreid en zijn er in maart van dit jaar nog tien online consultants bijgevoegd. Internationaal is de dienst al beschikbaar in zeven landen, met nog eens 14 in de pijplijn”, zegt Mühlens. “Deze positieve ervaringen, de vele uitgevoerde projecten en de talrijke klantgesprekken leiden tot een opwindend ecosysteem van verdere diensten.”

Low Cost Automation-universum

In dit Low Cost Automation-universum draait alles om de individuele klanttoepassing. Het doel is om de integratie met nieuwe aanbiedingen en bedrijfsmodellen verder te vereenvoudigen. “We zullen een app store bieden waar leveranciers van Low Cost Automation en gratis softwareontwikkelaars hun software-ideeën kunnen inbrengen. Door gebruik te maken van bestaande software kunnen gebruikers hun automatisering nog sneller implementeren. Ze kunnen de robots verbinden met digitale diensten zoals IFTTT of slimme assistenten zoals Alexa of Siri. Bezoekers kunnen dan bijvoorbeeld met de stem hun favoriete koffie bestellen in een koffiebar, die de robot vervolgens serveert. Hierdoor ontstaan ​​geheel nieuwe businessmodellen, zoals pay-per-pick, waarbij gebruikers niet betalen voor de robot, maar alleen voor zijn diensten. Deze nieuwe mogelijkheden zullen de roboticamarkt en daarmee het dagelijks leven permanent veranderen”, zegt Mühlens. “We willen ze een thuis geven in het Low Cost Automation-universum.”

Comment on this article

Please write a comment.

Your comment will be moderated by an admin before activation.




Article keywords:

Newsletter:

Choose a topic now