De kabelrups: Energie, data, perslucht en hydrauliek in ÉÉN systeem én geïnstalleerd in 1 uur! – Deel 3 - igus Blog Belgien

De kabelrups: Energie, data, perslucht en hydrauliek in ÉÉN systeem én geïnstalleerd in 1 uur! – Deel 3

Kate Meerschaut | 5 March 2021

Bliksemsnelle autoglide 5-installatie

Railsystemen en moderne kabelrupssystemen zijn altijd relatief snel en eenvoudig te installeren geweest. De fabrikanten van deze producten zorgen ervoor dat de installatie ongecompliceerd verloopt en dat iedereen het in zeer korte tijd kan leren.

Railsystemen worden meestal bevestigd aan beugels met een tussenafstand van twee tot zes meter, en de beugels zelf moeten dan op de plank worden gemonteerd. Klassieke kabelrupsen hebben een geleidegoot nodig. Geleidegoten moeten ook met C-rails aan de vloer worden bevestigd (meestal met tussenpozen van twee meter). Het is gemakkelijk in te zien dat voor een verplaatsing van 100 meter veel boren en vastschroeven nodig is. Het proces is niet bijzonder ingewikkeld, maar het kost tijd en geld.

De autoglide 5 is in dit opzicht bijna revolutionair:

De installatie vereist in wezen niets meer dan twee boorgaten en twee bouten. Waarom? De kabel waarlangs de autoglide 5 veilig reist, wordt aan het begin en aan het einde van de reis vastgemaakt. Dat is het! Het touw wordt gespannen met spierkracht. De geconfectioneerde kabelrups wordt alleen uitgerold en, zoals bij alle systemen, vastgeschroefd aan de mini-load of transversale shuttle en aan de vloer. Gedaan! De installatie duurt slechts een uur, ongeacht hoe lang de reis duurt. Waarschijnlijk minder als je het een paar keer hebt gedaan.

Bekijk de time-lapse-video:
https://www.igus.be/info/industries-material-handling?L=nl

Is met autoglide 5 dan echt alles mogelijk?

Zoals uitgebreid beschreven in de 2 vorige delen, is de autoglide 5 in veel opzichten veel beter dan een railsysteem. Om slechts een paar voordelen te benadrukken:

  • Extreem snelle installatie: meestal minder dan een uur, ongeacht de lengte!
  • U bespaart veel tijd en tijd is geld!
  • Minder massa om te vervoeren: dus opnieuw een besparing!
  • Technische voordelen: onderhoudsvrije, veilige datatransmissie via Profinet of glasvezelkabel enzovoort.

Tot nu toe was de autoglide 5 alleen beschikbaar voor reislengtes tot 80 meter. Dergelijke gangpadlengtes komen niet al te vaak voor in SRU’s, maar zijn ook niet zeldzaam.

Bij zeer lange reizen heeft men altijd het probleem van de spanningsval in de stroomkabels. Om deze tegen te gaan worden grote doorsneden gebruikt. Niet zo erg met kale koperen strengen als in de railsystemen, maar met kabels heb je al snel twee serieuze nadelen: de ene is de prijs per meter en de andere is de toenemende buigradius.

De autoglide 5 is nog erg nieuw. Op dit moment is er maar één type. Maar igus werkt al aan nieuwe soorten en ook “exoten” zullen erbij zijn:

Een kleine sneak preview: binnenkort is de autoglide 5 ook beschikbaar voor ganglengtes tot 150 meter. Er zijn al tekeningen voor oplossingen met twee reverse autoglide 5 units om de maximale reislengte te verlengen en de kabels over twee kettingen te verdelen.

Overweeg je om de autoglide 5 in een explosief hoogbouwmagazijn te gebruiken? Geen probleem: we kunnen de kabelrups geleidend maken met ons zogenaamde ESD-materiaal.
En zo liggen er nog meer oplossingen, tips en trucs klaar in onze bovenste schuif voor jou.

Interesse?
Geef ons een seintje.
Tech up, Cost down. It’s our job!

Comment on this article

Please write a comment.

Your comment will be moderated by an admin before activation.




Article keywords:

Newsletter:

Choose a topic now