Welke kunststof voor glijlagers? We vergelijken POM, PA66 en PEEK

Kate Meerschaut | 27 April 2021

Wanneer het antwoord op de vraag “plastic of metaal” in het voordeel van plastic wordt beantwoord, is men vaak net zo slim als voorheen. Ter vergelijking: mijn dagelijkse favoriete vraag komt bij me op: “Wat willen we vandaag eten?”. Het zou geweldig zijn als de vraag zou kunnen worden opgesplitst in “aardappelen of noedels”. Het akkoord over “aardappelen” beperkt de mogelijkheden met ongeveer 50%. Maar dan moet ik nog een afweging maken: gebakken aardappelen? Aardappel soep? Aardappel ovenschotel? Aardappelsalade?
Welke kunststof te gebruiken voor glijlagers? KIJKJE? Of POM? PA66 met 30% glasvezel? Of zonder?

In de praktijk is het natuurlijk complexer en serieuzer. De kenmerken volgens welke de verschillende opties moeten worden gekozen, zijn van doorslaggevend technisch en economisch belang. Dit maakt de beslissing des te moeilijker. Zowel aardappelsalade als aardappelsoep vullen je, maar in geval van twijfel is het verkeerde plastic verantwoordelijk voor tienduizenden klachten van klanten en geruïneerde bedrijven of zelfs mensenlevens. (Ondanks al het drama dat nodig is voor een opwindende intro, kunnen de meeste van deze vragen in de lagertechnologie natuurlijk worden beantwoord via een vroeg piepgeluid ergens in de machine)

Om een ​​idee te krijgen van de verschillen tussen de meest voorkomende kunststoffen voor glijlagers, laten we er enkele van naderbij bekijken.

PA66 en POM – de meest voorkomende vertegenwoordigers

… Of om bij het aardappelvoorbeeld te blijven: de frites en gekookte aardappelen. Past bij zo ongeveer alles. Maar ook niets bijzonders. POM (polyoxymethyleen) geniet een grote populariteit bij zowel fabrikanten van glijlagers als gebruikers. Het is gemakkelijk te verwerken en te bewerken en daardoor veelzijdig inzetbaar voor diverse soorten lagers. Daarnaast is het zeer slijtvast, maatvast, redelijk temperatuurbestendig, redelijk kruipvast en bovendien relatief kostenbesparend. Glijlagers van POM worden in veel verschillende toepassingen gebruikt. Van een lager in handmixers tot een verpakkingslijn. Gebruikers lopen tegen de grenzen van het materiaal aan voor lagers met hoge belastingen of hoge temperaturen. Bovendien hebben op POM gebaseerde materialen de neiging om kleine hoeveelheden schadelijk formaldehyde af te geven. Bij de meeste toepassingen is dit geen probleem. POM wordt echter niet toegepast in bijvoorbeeld auto-interieurs. Hier kunnen emissies in besloten ruimtes als gevolg van warmte veroorzaakt door zonnestraling een probleem worden – of in ieder geval leiden tot onaangename geuren.

PA66 (polyamide, bestaande uit 2 monomeren met elk 6 koolstofatomen, spreek uit PA-zes-zes) is zelfs nog stabieler dan POM en iets temperatuurbestendiger, zeker met de wijdverspreide extra versteviging met koolstof- of glasvezels. Hierdoor is het minder gemakkelijk te verwerken. De productie van onderdelen met een groot volume en verspaning zijn hier moeilijker. PA66 is ook vrij kosteneffectief en wordt vanwege deze en andere voordelen vaak gebruikt. PA66 toont echter al zijn sterke punten op het gebied van slijtvastheid, wrijvingsgedrag en mechanische sterkte, wordt daarom veel gebruikt en is verkrijgbaar in een breed scala aan varianten, vooral in zwaar belaste glijlagertoepassingen. De toevoeging van verschillende vulstoffen en versterkingsmaterialen resulteert in veel verschillende specificaties en toepassingen. Toepassingen variëren van bureaustoelen tot het monteren van remhendels in mountainbikes.

PEEK – Klinkt als “piek”, niet zonder reden

Er zijn ook veel andere “duurdere” materialen zoals PPS, PPS-U, PAI enzovoort. Maar om niet buiten het bestek van dit artikel te vallen, blijven we voorlopig bij PEEK, aangezien dit materiaal vrij vaak in glijlagers wordt gebruikt. Waarom is dat? PEEK is een echte probleemoplosser als het gaat om hoge temperaturen boven de 200 ° C. Het is extreem chemicaliënbestendig, biedt goede sterktewaarden en ook goede tribologische specificaties. Addertje onder het gras: de prijs.
De prijs van een pure kilo kan oplopen tot twintig keer zoveel als een simpele POM of PA66. Omwille hiervan wordt PEEK gebruikt als kunststof voor glijlagers waar andere kunststoffen niet zouden werken en metalen lagers alleen tegen hoge kosten kunnen worden beschermd tegen corrosie of hun smering tegen dissipatie.

En nu? Cijfers, gegevens, feiten? Wat is er nu beter?

“Goede maatvastheid”, “extreem chemicaliënbestendig”. Het hart van de ingenieur gaat sneller kloppen. Of toch? Uiteraard zijn er ook technische gegevens om deze verklaringen te staven. Het probleem is dat deze gegevens alleen niet voldoende zijn om het beste glijlagermateriaal te bepalen. Wat is voor u belangrijk voor uw glijlagertoepassing? Zware lasten? Meer dan 50 MPa? Dan kun je beter een PA66 nemen. Bij voorkeur met glasvezelversterking. Mag het dan iets meer zijn? Merk X van fabrikant Y met 35% glasvezel draagt ​​80 MPa. Maar het is alleen ‘zeer slijtvast’. De andere is gemaakt van 30% glasvezel, maar is ‘extreem slijtvast’. Niets is hier gemakkelijk.

Bespaar uzelf de vergelijkingen – wij zullen het juiste plastic voor u kiezen

De beste en vooral de meest kosteneffectieve kunststof voor glijlagers hangt af van uw lagerpunt. Wij analyseren de eisen die voortvloeien uit de verschillende omgevingsparameters en bepalen in een mum van tijd het juiste glijlager voor u. Door tientallen jaren ervaring en honderdduizenden gestandaardiseerde slijtagetests in verschillende scenario’s, kunnen we op basis van daadwerkelijke slijtageresultaten het juiste materiaal voor u bepalen. U gebruikt dus niet zomaar een glijlager met “zeer goede slijtage-eigenschappen”, maar het “meest kosteneffectieve glijlager dat werkt”.

Ontvang, geheel vrijblijvend, advies van één van onze experten.

Comment on this article

Please write a comment.

Your comment will be moderated by an admin before activation.
Article keywords:

Newsletter:

Choose a topic now