Wat is de beste oplossing voor uw SCARA-robot? - igus Blog Belgien

Wat is de beste oplossing voor uw SCARA-robot?

Kate Meerschaut | 7 July 2022

Wat is een SCARA-robot?

Een SCARA is een type industriële robot die steeds populairder wordt voor gebruik in kleine robotassemblagetoepassingen. Er zijn twee afkortingen voor deze robots; “Selective Compliance Articulated Robot Arm” of “Selective Compliance Assembly Robot Arm”.

De SCARA bestaat uit twee armgewrichten, onderling verbonden aan de basis, bekend als een parallel-as gezamenlijke lay-out. Een van de armen is meegevend in de X-Y-richting maar star in de ‘Z’-richting en dit is voordelig voor veel soorten montagewerkzaamheden. Operaties waarbij de footprint kleiner moet zijn dan die van Delta’s of Cartesianen.

Net als bij een menselijke arm, heeft de SCARA een scharnierende arm met twee scharnieren en wordt daarom vaak een “gescharnierde” arm genoemd. Met deze functie kan de arm worden uitgeschoven en teruggetrokken in krappe ruimtes. Dit is voordelig voor procestoepassingen, waarbij u onderdelen van de ene cel naar de andere moet verplaatsen, laden en lossen.

SCARA’s zijn over het algemeen een van de snellere robotsystemen. Hun enkele voetstukmontage vereist een klein installatieruimte, en aangezien veel van de toepassingen voor deze robots pick-and-place zouden zijn, zijn ze ideaal. U zult ook zien dat SCARA’s worden gebruikt waar hoge snelheid en nauwkeurigheid vereist zijn. Desondanks zijn ze niet ontworpen om een ​​hoog laadvermogen aan te kunnen, dus hier moet rekening mee worden gehouden. Een andere factor is dat SCARA’s ook duurder kunnen zijn dan vergelijkbare cartesiaanse systemen. Bovendien vereist de besturingssoftware een grondige kennis van de kinematica die bij het programmeren hoort.

Wat kan igus® bieden?

igus® heeft zojuist een versie van een SCARA-robot uitgebracht! Dit is gloednieuw en er zullen er meer volgen, maar deze blog is om te kijken naar de kabelbeheeropties.

Met betrekking tot kabelbeheer hebben we 3 verschillende opties die we zullen aanduiden als:

  • Basis
  • Beter
  • Best

Basis

De basisoplossing is een gegolfde slang met aansluitmogelijkheid. Deze is verkrijgbaar in verschillende maten en heeft uitstekende temperatuurbereiken van -50°C tot +95°C. Deze slangen zijn extreem flexibel en worden gebruikt in een breed scala aan toepassingen.

Beter

De betere optie is de bovenstaande gegolfde slang met connectoren, voorzien van de igus® e-rib Solution. De e-rib is een versteviging voor gegolfde buissystemen. Dit stabiliseert de slang en zorgt ervoor dat deze slechts in één richting beweegt. Hier zijn enkele voordelen samengevat:

  • Weinig installatieruimte nodig
  • Kan eenvoudig achteraf worden ingebouwd
  • Onafhankelijk van slangfabrikant
  • Stabiliteit voorkomt onbedoelde zijwaartse bewegingen
  • Geen nadelige verandering in de ondoordringbaarheid van de gegolfde slang
  • Drie maten voor nominale slangbreedten NW23, NW29 en NW36

Best

Tot slot; diegene wat wij als de beste optie beschouwen, bestaande uit alle bovenstaande elementen maar met geoptimaliseerde connectoren. igus® heeft speciaal de e-rib ontwikkeld voor versterking van gegolfde buizen, gecombineerd met igus® roterende lagers aan beide uiteinden. Dit moest een duurzame, beschermende kabel- en slangoplossing bieden.

De complete SCARA-kabeloplossing bestaat uit 3 elementen. Deze elementen passen bij de betreffende SCARA-robot of zijn daarop aangepast.

Draailager, bewegend uiteinde.
Draailager, vast uiteinde.
Gegolfde slang met e-rib.

Wij leveren al jaren SCARA kabeloplossingen en hebben uitgebreid getest op de verschillende geschikte opties.

Als u een SCARA-toepassing heeft waarvoor kabelbeheer vereist is, neem dan contact met ons op!

Comment on this article

Please write a comment.

Your comment will be moderated by an admin before activation.




Article keywords:

Newsletter:

Choose a topic now