Vertel me meer over igus® dryves - igus Blog Belgien

Vertel me meer over igus® dryves

Kate Meerschaut | 23 February 2022

Q & A met Angelos Bitivelias: igus® dryves-expert

Vraag:

Vertel me over igus® dryves

Antwoord:

igus® dryves zijn de igus® controllers die we hebben ontwikkeld om klanten te helpen bij het bereiken van een complete oplossing. Ze bestaan ​​voornamelijk uit de igus® D1 dryve, dit is de stappenmotor controller die we hebben, die ook geborstelde en borstelloze gelijkstroommotoren kan aansturen. Dan hebben we de igus® D3 dryve, een eenvoudige geborstelde DC-motorcontroller voor eenvoudige toepassingen. Dit vertegenwoordigt in feite twee sectoren: de D1 dryve als industriële controller voor cartesiaanse robots, deltarobots en gelede robotarmen, inclusief die geproduceerd door igus®. Deze zijn klaar voor integratie met mastercontrollers, PLC’s, zoals die van Siemens of Beckhoff, of pc-gebaseerde systemen zoals Python of LabVIEW. Deze D1 dryves zijn krachtig en optimaliseren zo de aandrijving van onze motoren. De belangrijkste voordelen van D1, zoals voor al onze aandrijvingen, is de korte inbedrijfstellingstijd, waar we het, als ik me niet vergis, later nog over zullen hebben.

Vraag:

Wat is er zo speciaal aan de D1?

Antwoord:

Nogmaals, het is de snelle inbedrijfstelling. Dus eigenlijk bestaat de D1 uit de hardware en qua software hebben we een geïntegreerde webinterface,

zodat iedereen eenvoudig verbinding kan maken met de D1 door een ethernetkabel van hun pc [of laptop] op de D1 aan te sluiten en het web te laden interface – zonder dat u software op het apparaat hoeft te downloaden en te installeren.

Het is ook een krachtige controller die is gemaakt om zowel stappenmotoren als borstelloze DC-motoren aan te drijven. Bovendien is het uitgangsvermogen dat het heeft nominaal 7A en een maximale keuzestroomuitgang van 21A.

Vraag:

Wat is er zo speciaal aan de D3?

Antwoord:

Voor de D3 is het de eenvoud van de controller. Daarom, in gevallen waar de toepassing een aanpassing of een A naar B-beweging vereist met een eenvoudige geborstelde gelijkstroommotor, kunt u met de D3-controller uw motor, voeding, externe richtingsknoppen en eindschakelaars aansluiten op de behuizing van de D3-controller en stuur uw motor direct aan zonder dat u een mastercontroller of PLC nodig heeft. Dus traditioneel zou hiervoor een PLC nodig zijn om voor al deze functies te zorgen, maar de D3 kan al deze genoemde functies dekken. Dit is allemaal beschikbaar tegen een zeer lage prijs en zonder voorafgaande programmeerkennis.

Vraag:

Hoe eenvoudig is het om een ​​D1-dryve in gebruik te nemen?

Antwoord:

Oké, laten we zeggen dat we een eenassige riemaandrijfmodule in gebruik willen nemen. Nadat we het bedradingsschema van de D1 hebben gevolgd en alle bedrading is voltooid, duurt het slechts een half uur om het systeem in bedrijf te stellen. Wat u moet doen, is de ethernetkabel van uw pc [of laptop] op de D1 aansluiten, inloggen op de webinterface en de motor selecteren in de vervolgkeuzelijst – vooral als u een igus®-motor gebruikt, hoeft u dat niet te doen. U hoeft geen instellingen te optimaliseren omdat ze allemaal vooraf zijn gedefinieerd – dan kunt u rechtstreeks naar het tabblad met het aandrijfprofiel in de webbrowserinterface gaan en uw motor gaan bewegen om uw toepassing te realiseren. Ook voor onze klanten die de D1 nog niet hebben, hebben we een online simulator die ze gemakkelijk kunnen laden op www.igus.be/dryve en van daaruit de D1-webinterface kunnen ervaren en hun A naar B-beweging van een enkelassige gemotoriseerde aandrijftoepassing.

Vraag:

Welke motoren kun je gebruiken bij deze dryves?

Antwoord:

Met betrekking tot motoren bieden we bij igus® stappenmotoren, borstelloze gelijkstroom- en geborstelde gelijkstroommotoren. Ze variëren in grootte van NEMA 11 tot en met NEMA 34, wat overeenkomt met de meeste toepassingen waarin we werken.

De stappenmotoren en de borstelloze gelijkstroommotor kunnen worden geleverd met encoders – de encoders die onze motoren gebruiken zijn incrementeel kwadratuur-encoders, de industriestandaard. Met de combinatie van een stappenmotor met een encoder en de igus® eindschakelaars, kunt u een veilig systeem hebben waarbij u op geen enkel moment uw positie kunt verliezen.

De stappenmotoren zijn meestal voor toepassingen met zeer hoge belasting en zeer nauwkeurige toepassingen, dus we kunnen deze hebben als individuele stappenmotoren of we kunnen ze uitrusten met tandwielkasten. Op het gebied van versnellingsbakken hebben we 3:1, 5:1, 10:1 en 15:1 versies die compatibel zijn met de stappenmotoren en borstelloze gelijkstroommotoren. Steppers zijn meestal geschikt voor toepassingen met lage snelheid en hoge belasting. Als we naar de borstelloze DC-motoren gaan, zijn ze precies het tegenovergestelde, dus we hebben het over lage belastingen en toepassingen met hoge snelheid: tot 3 – 4 meter per seconde snelheden, afhankelijk van de belasting natuurlijk. Het maximale koppel dat een NEMA 34 EC/BLDC motor die we leveren kan produceren, is nominaal 1 Nm en een piek van 4 Nm, en ze hebben allemaal een maximale snelheid van 3000 RPM.

Vraag:

Welke soorten toepassingen gebruiken momenteel igus® dryves?

Antwoord:

Elke toepassing die gebruik maakt van een van onze pick-and-place robots en enkele assen, bijvoorbeeld onze igus®delta-robot, lineaire robot en knikarm robot, zijn uitgerust met igus®-motoren en een igus®-besturingssysteem.

We hebben deze gezien in lasergraveertoepassingen, in markeertoepassingen en voor de pick-and-place van farmaceutische en voedingsproducten.
Daarnaast hebben we gebruik gemaakt van materiaaltesttoepassingen, waarbij een testopstelling, gemaakt van een van onze speciale XYZ-lineaire robots, wordt gebruikt om een ​​impact op een speciaal composietmateriaal te simuleren. Terwijl we in de fotografie, wat interessant is, gemotoriseerde rails hebben geleverd voor de fotografie van time-lapse-opnames in unieke projecten.

We hebben zelfs met onze dryves gewerkt in toepassingen met grote volumes, zoals een paddenstoelenplukportaal. Dit was een X-Y-lijnportaal dat werd gebruikt om paddenstoelen te plukken en te plaatsen met behulp van onze lineaire robots met onze igus®-rails, stappenmotoren, D1-controller. De D1 is specifiek gekozen vanwege de compatibiliteit met de motoren zelf en het gebruiksgemak. Wat de inbedrijfstelling van dit systeem betreft, was de eerste inbedrijfstelling in een half uur voltooid – zoals ik eerder heb uitgelegd – en het configuratiebestand, met alle instellingen van de controller, werd binnen enkele seconden opgeslagen en geüpload naar de andere ook controleurs. Met de voordelen van onze D1 Dryve-controller en het gemak van één leverancier voor het complete systeem, was het een goed idee voor de klant om ons en op zijn beurt onze controller te selecteren.

Bezoek de website voor meer informatie over igus® dryves.

U kunt ook contact opnemen met onze dryves-expert Wim Laporte – wlaporte@igus.net

Comment on this article

Please write a comment.

Your comment will be moderated by an admin before activation.




Article keywords:

Newsletter:

Choose a topic now