Van München naar Caïro zonder smering: glijden in plaats van rollen met duurzame igus lineaire wagen – igus Blog Belgien

Van München naar Caïro zonder smering: glijden in plaats van rollen met duurzame igus lineaire wagen

Kate Meerschaut | 11 August 2022

De lineaire slede T20 van de drylin W-serie maakt het omschakelen van kogelgeleiders naar glijdende lineaire geleiders nog eenvoudiger!

Glijden in plaats van rollen – en op een betrouwbare manier: de smeermiddelvrije drylin W lineaire slede van de T20-serie vergemakkelijkt de 1:1-vervanging van kogelgeleidingen door glijdende lineaire geleidingen en behaalde een loopprestatie van 2.500 tot 18.000 kilometer in de test. (Bron: igus GmbH)

Met de T20 van de drylin W-serie brengt igus een nieuwe lineaire slede op de markt, die dezelfde afmetingen heeft als de meeste klassieke wagens met recirculerende kogelgelagerde geleiders. Dit maakt een snelle 1:1 vervanging mogelijk – zonder structurele aanpassingen. Door gebruik te maken van drylin W profiteren toepassingen van smeringsvrijheid, een lange levensduur, minder reinigingsinspanning en een lager gewicht.

Of het nu gaat om de schuifdeur van een kast, de zitverstelling van fitnessapparatuur of de flessendispenser van een drankautomaat: steeds meer ontwerpers nemen bij lineaire geleidingen afscheid van klassieke kogelomloopsystemen en vertrouwen op lineaire systemen van de drylin W-serie van igus. Een paradigmaverschuiving. Dit komt doordat de wagen niet rolt, maar zeer stil over de rail glijdt – op liners van hoogwaardig kunststof. “Duurzaamheid, vrij van onderhoud en smering, hygiëne en lichtgewicht: de voordelen van drylin W zijn zo groot dat steeds meer ontwerpers zelfs complexe technische wijzigingen aan hun machines aanbrengen om de omschakeling te implementeren”, zegt Michael Hornung, Product Manager voor drylin Linear Technologie bij igus. “Een inspanning die we onze ontwerpers in de toekomst willen besparen.” Het bedrijf brengt daarom de nieuwe lineaire wagen T20 op de markt. Een robuust en corrosievrij monoblock van aluminium met lineaire glijlagervoeringen van iglidur J200 voor een uitzonderlijk lange levensduur op hard geanodiseerde aluminium rails.

Aansluitafmetingen identiek aan die van traditionele kogellagergeleiders

Visueel doet de lineaire wagen T20 denken aan een klassieke wagen met rolgeleiding. “De wagen heeft dezelfde afmetingen als de meeste traditionele kogellagergeleidingen op de markt – met dezelfde systeemhoogte en identieke aansluitafmetingen. Dit maakt een directe 1:1-vervanging van de wagen mogelijk en dus een gemakkelijke verandering van rolgeleiding naar schuifgeleiding – zonder enige ontwerpwijzigingen.” Tot nu toe was een vergelijkbaar snelle vervanging door lineaire wagens van dezelfde afmetingen alleen mogelijk op het drylin T-systeem. In dit geval waren gebruikers echter beperkt tot een T-geleiderail. “Met de nieuwe lineaire slede T20 is de sprong van traditionele kogellagergeleidingen naar smeermiddelvrije en onderhoudsvrije lineaire technologie aanzienlijk eenvoudiger.”

T20 behaalt een loopprestatie van 2.500 tot 18.000 kilometer in de test

De drylin W-serie wordt gekenmerkt door een hoge mate van flexibiliteit. Hierdoor kunnen gebruikers kiezen tussen verschillende railmodellen. Een van de meest populaire is de drylin W standaard rail WS-10-40 – een robuuste hard geanodiseerde en corrosievrije lineaire rail gemaakt van aluminium. Een rail die wordt gekenmerkt door een vlakke constructie en een torsiebestendige dubbele asgeometrie. Dit is aangetoond door testen in het igus testlaboratorium. Een lineaire wagen van de T20-serie bewoog zich heen en weer over een spoorlengte van 1.000 millimeter in 24-uursbedrijf – met een belasting van 250N en een versnelling van 10m/s2. Het systeem behaalde een loopprestatie van 2.500 kilometer in volledig droog bedrijf. Dit komt overeen met de afstand tussen München en Caïro. Met een belading van 2 kilogram en een lage rijsnelheid werd een loopprestatie van 18.000 kilometer behaald.

Tribo-liners – onderhoudsarm, duurzaam en hygiënisch

Naast duurzaamheid biedt de overstap naar een lineaire geleiding met een voering van hoogwaardig kunststof nog meer voordelen. In tegenstelling tot rolsystemen heeft de voering geen externe smering nodig. Geïntegreerde, microscopisch kleine vaste smeermiddelen zorgen voor een wrijvingsarme droge werking. Het voordeel ligt voor de hand: het elimineren van smeermiddelen bespaart tijd en kosten voor onderhoudswerkzaamheden en heeft een positief effect op de levenscyclusanalyse. Even duurzaam: de levensduur van de lineaire slede is vrijwel onbeperkt, omdat de voeringen met weinig moeite steeds opnieuw kunnen worden vervangen. De reinigingsinspanning is ook laag, omdat de voering eenvoudig het vuil en het vuil van de rail duwt. Bij rolsystemen bestaat daarentegen vaak het risico dat het vuil zich met smeerolie vermengt tot een mengsel dat de soepelheid vermindert en het risico op vervuiling vergroot. “Onze verschillende drylin-liners maken het mogelijk om het meeste uit elke toepassing te halen”, zegt Michael Hornung. “Naast de aluminium uitvoering hebben we ook een lineaire slede van RVS ontwikkeld. In combinatie met dubbele rails van VA-roestvrij staal en lineaire voeringen, bijvoorbeeld gemaakt van het FDA- en EU-conforme materiaal iglidur A160, zijn uitzonderlijk hygiënische en reinigingsintensieve toepassingen ook mogelijk in de voedings-, medische en farmaceutische sector.”

Comment on this article

Please write a comment.

Your comment will be moderated by an admin before activation.
Article keywords:

Newsletter:

Choose a topic now