Traditionele lineaire lagers vs drylin T – igus Blog Belgien

Traditionele lineaire lagers vs drylin T

Kate Meerschaut | 16 June 2022

Wat is belangrijk voor machines? Geruisloos werken, schoon werken en lichtgewicht zijn? Dit is waar de traditionele lineaire lagers versus drylin T-debat in het spel komt. Ervoor zorgen dat deze belangrijke elementen worden begrepen en geïmplementeerd, is buitengewoon gunstig voor de omgeving rond de machines en de machines zelf. Er zijn voor- en nadelen aan het gebruik van verschillende lagersystemen in productiemachines, dus deze blog zal enkele voordelen belichten van het gebruik van drylin® lineaire geleidingen versus traditionele lineaire lagers.

Laten we eens kijken naar enkele van die voordelen:

Geruisloze werking

Dit geldt niet noodzakelijk voor iedereen of elke situatie, maar in principe wordt stilte gewaardeerd en vaak vereist. Het gebruik van lineaire geleidingen is niet anders. Geluidsemissies kunnen worden verminderd door specifieke selecties binnen uw machine te maken en deze specificaties kunnen worden benadrukt bij het vergelijken van lineaire recirculatielagers versus drylin T-geleidingssystemen.

Over het algemeen rollen kogelgeleiders en metalen kogellagers op een metalen oppervlak, voornamelijk een rail of as. Het is niet verwonderlijk dat het effect van metaal-op-metaal geluid veroorzaakt en het geluid kan toenemen naarmate er slijtage begint te ontstaan. Om het geluid te verminderen, kun je elke kogelgeleider invetten, dit dempt het, maar volledig dempen kan het niet. Dit wordt vaak mechanische resonantie genoemd. Er zijn bepaalde emissie-, geluids- en drukniveaus op de werkplek die acceptabel zijn en industrienormen voor het bepalen van het geluidsvermogensniveau. De overstap van metalen lineaire lagers naar drylin® lineaire lagers zorgt ervoor dat het geluidsniveau laag blijft.

De drylin® lineaire geleidingssystemen zijn gebaseerd op hightech, hoogwaardige kunststoffen en deze glijden op een passend oppervlak zonder interne bewegende delen en dus zonder geluid, bovendien worden andere externe stoten en trillingen ook gedempt door het plastic. Dit resulteert niet in identieke precisie, maar biedt een soepele werking en verbeterde prestaties in geschikte toepassingen.

Smeringsvrij

Zoals eerder vermeld, moeten metaal-op-metaal toepassingen worden gesmeerd met een olie of vet. Als traditionele lagers niet worden gesmeerd, zal het systeem falen. Zo simpel is het. Vet/olie zorgt voor het functioneren van metalen lagers, maar dit kan problemen veroorzaken bij toepassingen. U heeft niet alleen het probleem dat er vet op de bediener en andere onderdelen van machines en producten terechtkomt, maar het is ook schadelijk voor het milieu. In industrieën zoals; food & packaging, cleanrooms of in de medische techniek worden vetten en oliën niet gezien als een onvermijdelijke noodzaak maar als vervuiling. Besmetting in deze omgevingen is simpelweg geen optie en er worden extreme maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat deze besmetting niet gebeurt.

Het gebruik van drylin® lineaire geleidingen elimineert de noodzaak van smering. Ze bieden een hygiënische, schone omgeving gemaakt van hoogwaardige kunststoffen die geïmpregneerd zijn met vaste smeermiddelen. Deze worden tijdens de fabricage in het plastic ingebed, waardoor er geen extra externe smering nodig is.

Door de online berekeningstools te gebruiken of met een ingenieur te praten, kunnen we ervoor zorgen dat de gespecificeerde vereisten voor geschiktheid vooraf worden gecontroleerd, zodat het gekozen drylin®-product volledig compatibel is als een alternatief, milieuvriendelijker lineair geleidingssysteem.

Lichtgewicht

Het is ook belangrijk om het gewicht van machines, apparatuurontwerp en automatisering te verminderen. Elke overtollige gram verhoogt de energiebehoefte, vertraagt ​​de beweging en verhoogt de traagheid.

Klanten zijn dus op zoek naar alternatieven voor de traditionele lineaire lagersystemen en vragen zich af “hoe kan ik een ontwerp lichter maken?” De gemakkelijkste manier is met materiaalkeuze. Kunststoffen zijn respectievelijk vijf keer lichter en aluminium twee en een half keer lichter dan staal, daarom zijn drylin®-systemen ideaal om gewicht te verminderen.

Met igus® drylin® geleiders zorgt de combinatie van kunststof geleiders met lichtgewicht hard geanodiseerd aluminium voor een optimale gewichtsverdeling, zodat de polymeer geleider geen sporen van slijtage op het aluminium achterlaat. Om technische redenen kunnen lineaire lagergeleidingen niet continu op aluminium rails worden bewogen. Onder belasting zou puntcontact voor afzonderlijke ballen sporen achterlaten in het oppervlak en de kogelgeleider beschadigen.

Het grote debat over traditionele lineaire lagers versus drylin T

Traditionele lagers mogen dan conventioneel zijn, maar in termen van kosteneffectiviteit, duurzaamheid, reinheid, geruisloosheid en lichtgewicht, zijn drylin® T lineaire systemen verreweg de superieure optie.

Comment on this article

Please write a comment.

Your comment will be moderated by an admin before activation.
Article keywords:

Newsletter:

Choose a topic now