Sommige draaien zo dat alles om hen draait – xiros® richt zich op duurzaamheid met nieuw materiaal – igus Blog Belgien

Sommige draaien zo dat alles om hen draait – xiros® richt zich op duurzaamheid met nieuw materiaal

Kate Meerschaut | 24 October 2022

Onder het motto “xiros goes green” lanceren we een kogellager dat voor 97% uit regranulaat bestaat. We roteren op een milieuvriendelijke manier, omdat duurzaamheid steeds belangrijker wordt, vooral in de industrie. De reden ligt voor de hand, want de industrie behoort wereldwijd tot de top 3 van vervuilers van CO2.

Recycling is echter slechts een klein onderdeel van een iteratief proces van de circulaire economie. Terwijl recycling betekent dat producten na gebruik niet zomaar worden weggegooid, maar worden hergebruikt, zoals PET-flessen, beschrijft de circulaire economie de hele levenscyclus van een product. Van plan tot ontwerp, gebruik en recycling: het product is vanaf het begin ontworpen om duurzaam te zijn zodat het zo lang mogelijk kan worden gebruikt. Productieafval of bijproducten van de productie krijgen voor ons een geheel nieuwe status en stromen als recyclaat direct in de nieuwe productie. De kerngedachte ligt in hulpbronnenbesparend beheer, in het sluiten van energie- en materiaalkringlopen en het niet koppelen van economische groei aan het verbruik van hulpbronnen.

Het gebruik van regranulaat speelt een steeds belangrijkere rol in onze productie. De uitdaging ligt in het waarborgen van een constante kwaliteit en functie. Met onze xirodur BB-6000-ECO zijn we begonnen met het materiaal in de geest van de circulaire economie. Het bestaat voor 97% uit regranulaat, dat bijvoorbeeld afkomstig is van sprues uit de spuitgietproductie. Zo omzeilen we het verwijderingsproces en geven we de gebruikte kunststoffen een nieuwe kans in de kringloop. Het resultaat is een ECO allrounder in groen met lage vochtopname en hoge mediaweerstand in de maat 6000, naar keuze met kogels van roestvrij staal of glas.

Comment on this article

Please write a comment.

Your comment will be moderated by an admin before activation.
Article keywords:

Newsletter:

Choose a topic now