Smerende polymeer spindelbouten

Kate Meerschaut | 19 March 2021

Kan ik mijn polymeer spindel smeren?

Is smering nodig voor igus® polymeren? Biedt externe smering voordelen en is dat nodig?

Het is geen geheim dat igus® een voorstander is van niet-smering van lagers. Simpel gezegd, smering is niet vereist voor igus®-producten. Maar dat weerhoudt klanten er niet van om de steeds terugkerende vraag te stellen: “Kan ik WD-40 of een ander smeermiddel gebruiken om mijn lager te smeren?”

Veel mensen denken dat het invetten van sommige producten essentieel is om ervoor te zorgen dat ze niet vastlopen en een soepele beweging kunnen voortzetten. Het is echter gemakkelijk om te vergeten dat smering niet voor alle producten een vereiste is.

Dit artikel is bedoeld om nogmaals te benadrukken dat absoluut geen smering vereist is voor onze igus® spindelmoeren. Maar het moet ook uitleggen waarom u nog steeds WD-40 of OKS400 kunt gebruiken, maar dat niet hoeft. We zullen de twee merken die in dit artikel als voorbeelden worden genoemd, gebruiken, maar er zijn natuurlijk andere vormen en merken van smeermiddelen of smeermiddelen.

Laten we het smeermiddel WD-40 eens nader bekijken

Als je de samenstelling van WD-40 nader bekijkt, wordt al snel duidelijk dat het niet per se de beste smering is om het lager gesmeerd te houden zonder de wrijving te beïnvloeden. Dit komt door het feit dat WD-40 een “penetrerende olie” wordt genoemd.

In detail betekent dit dat het smeermiddel holtes kan binnendringen, zich met vuil- en stofdeeltjes kan vermengen en naar de oppervlakte kan brengen. Het is ook niet geschikt als langetermijnoptie vanwege de dunne consistentie.

Heeft het gebruik van WD-40 of vergelijkbare smeermiddelen invloed op de prestaties van igus® polymeer spindels?

Om de exacte antwoorden op dergelijke vragen te krijgen, is het essentieel dat we chemische tabellen raadplegen om de effecten van WD-40 op de iglidur®-materialen zeer duidelijk te maken. Een 100% weerstand van de iglidur® materialen, afhankelijk van het type vervuiling en het smeermiddel, kan niet worden gegarandeerd.

Ook moeten we op dit punt duurzaamheid en het slijtage-effect als twee afzonderlijke problemen beschouwen. Onze materialen zijn in de regel bestand tegen dergelijke smeermiddelen op oliebasis, maar dit betekent niet dat ze de spindelmoer niet aantasten.

En waarom hoeft de igus polymeer spindel niet te worden gesmeerd?

Onze draadspindelsystemen zijn ontwikkeld voor onderhoudsvrij droog bedrijf. In principe moet u een gesmeerd draadspindelsysteem niet één op één vergelijken met een droog werkend systeem. Door de externe smering is de wrijvingscoëfficiënt lager in vergelijking met een droog werkende draadspindel. Het smeermiddel zorgt echter ook voor een hoge onderhoudsinspanning en extra kosten die vaak niet worden verrekend.

In gerechtvaardigde gevallen kan externe smering van iglidur® spindelmoeren echter worden overwogen om de wrijvingscoëfficiënt te verlagen of om de snelheden te verhogen zonder geluidsproductie. Raadpleeg echter altijd een van onze experts om erachter te komen of dit echt zinvol is voor uw toepassing.
De vuistregel is:

In een schurende omgeving niet smeren -> “schuurpasta”.

Een andere smeringsoptie is de eerste smering. Dit is met name denkbaar voor een beter inloopgedrag. Nadat het smeermiddel is uitgeput, treedt slijtage op in een bijna lineair patroon:

Veel fabrikanten verklaren dat hun producten “onderhoudsvrij” zijn. Dit betekent meestal dat de respectievelijke lagers of spindelmoeren worden geleverd met eerste smering. Maar onderhoud van welke aard dan ook is niet alleen nodig zolang deze smering intact is.

iglidur® polymeren daarentegen hebben geen smeerfilm en geen reservoir met vet dat uiteindelijk wordt opgebruikt. De homogene structuur van het materiaal van de spindelmoer zorgt ervoor dat de slijtage grotendeels lineair verloopt zonder verrassingen of onderhoudsintervallen die moeten worden aangehouden. Onze materialen kenmerken zich ook door hun andere bijzondere specificaties: door hun bijzondere samenstelling zijn ze extreem slijtvast en veerkrachtig. Door de zelfsmerende werking zijn de spindelmoeren 100% drooglopend en onderhoudsvrij. Deeltjes zoals stof en vezels kunnen zich dus veel slechter hechten aan de draadspindelaandrijvingen. In vuile omgevingen verlengt dit de levensduur aanzienlijk ten opzichte van conventionele, gesmeerde materialen. Regelmatig nasmeren van de spindelaandrijving is niet nodig vanwege de ingebouwde vaste smeermiddelen.

Kortom, dryspin® spindelmoeren zijn bestand tegen de meeste in de handel verkrijgbare smeermiddelen. Het zou echter wel eens kunnen leiden tot meer of minder slijtage. Als u echt extern wilt nasmeren, zijn lithiumverzeepte vetten op basis van minerale olie de beste optie.

Gebruik in verschillende industrieën

De bovengenoemde voordelen maken het mogelijk dat dryspin-spindelaandrijvingen ook in speciale industrieën worden toegepast. In de geneeskunde of farmaceutische technologie is het bijvoorbeeld verplicht dat de geïnstalleerde producten absoluut schoon, hygiënisch en zeer gemakkelijk schoon te maken zijn. In zeer vuile omgevingen is het daarentegen belangrijk dat er geen vuildeeltjes aan de spindelmoer of in de spindel blijven kleven. Dit heeft een negatieve invloed op het slijtage- en loopgedrag. Hier vindt u alle toepassingsgebieden van onze dryspin spindelaandrijvingen.

Onze polymeer spindelmoeren in vergelijking met de metalen oplossing

Metalen draadspindelsystemen moeten regelmatig worden gesmeerd. Zonder geschikte smering beginnen ze in korte tijd te corroderen. Om dit te voorkomen is voldoende stilstand voor onderhoudsintervallen onontbeerlijk. De absolute vrijheid van smering en onderhoud van onze polymeer spindelmoeren lost ook hier het probleem op en biedt een perfect alternatief voor spindelaandrijvingen van metaal. Het vervangen van de draadspindelaandrijvingen resulteert dus in Tech up and Cost down.

Heeft u vragen?

Neem contact op met:
Wim Laporte
wlaporte@igus.net
+32 474 24 01 42

Comment on this article

Please write a comment.

Your comment will be moderated by an admin before activation.
Article keywords:

Newsletter:

Choose a topic now