Poedercoating als slijtagebescherming? – Zo werkt dat! – igus Blog Belgien

Poedercoating als slijtagebescherming? – Zo werkt dat!

Kate Meerschaut | 6 December 2022

Poederlakken, ook wel poedercoaten genoemd, kan door middel van elektrostatische lading eenvoudig op geleidende materialen worden aangebracht. Hiervoor wordt het onderdeel geladen en wordt het poeder met een spuitpistool in het tribo- of coronalaadproces aangebracht. Het poeder hecht zich aan het onderdeel en vormt zo een gelijkmatige laag. De coating op het onderdeel wordt vervolgens door warmte uitgehard. Afhankelijk van de component en het materiaal is de verblijftijd 5 – 30 minuten. In tegenstelling tot natte verf kunt u het onderdeel direct na het coatingproces gebruiken, omdat er geen uithardingstijd is.

Diverse coating poeders

Er zijn verschillende poeders die in een grote verscheidenheid aan toepassingen kunnen worden gebruikt. Of het nu om optische of technische redenen is. Polymeercoatings gemaakt van iglidur® IC-materialen dienen bij wijze van voorbeeld als een directe slijtlaag en kunnen daarom de wrijvings- en slijtagecoëfficiënt in een toepassing verminderen zonder extra componenten in het ontwerp te hoeven introduceren.

iglidur® IC poeder en sample platen

Laagdiktes van poedercoatings

Een laagdikte van ongeveer 60 – 120 µm is hier de norm. Afhankelijk van de eisen kan echter ook een hogere laagdikte worden bereikt. Afhankelijk van de meervoudige coating zelfs tot 500 µm. Hierdoor krijg je een dikkere slijtlaag om het onderdeel te beschermen.

Oppervlak van componenten en coating

Voor de voorbereiding moet de ondergrond vrij zijn van vet, olie, lossingsmiddelen en tekenmiddelen, evenals van vuil, corrosieproducten en andere verontreinigingen. Voorbehandelingen, zoals voor b.v. stralen, opruwen, fosfateren, ontkalken etc. kunnen bijdragen aan een betere hechting.

Zandstralen van een metalen plaat

Afhankelijk van het poeder en de laagdikte krijg je een ruw of glad oppervlak. Met de bekende methoden is het niet mogelijk om de ruwheid van coatings te bepalen. In het geval van polymeercoatings is het over het algemeen zo dat zelfs als het oppervlak in het begin ruw is, het krimpt en geen negatieve invloed heeft op de wrijvingscoëfficiënt. In principe kan het gecoate oppervlak ook worden bewerkt, b.v. door te polijsten.

Ontwerp van het te poedercoaten onderdeel

Voor componenten met randen van 90° moet u oppassen dat dit niet leidt tot randverdunning. De coating is dan dienovereenkomstig dunner aan de randen. U kunt dit tegengaan door de hoeken af ​​te ronden. Het is handig voor het coatingproces om gaten in het onderdeel te hebben waardoor ze kunnen worden opgehangen.

Als gaten over het algemeen worden gecoat, geldt de volgende grove vuistregel: 10 mm gatdiameter kan worden gecoat tot een diepte van 10 mm. 20 mm met 20 mm diepte, tot ca. 30mm. Dit komt door het spuitpistool en het opladen van het onderdeel. Als u uw component alleen op bepaalde plaatsen wilt coaten, kunt u de zones maskeren. Dit gaat meestal gepaard met extra inspanning en is duurder dan het direct coaten van het hele component, omdat het benodigde poeder niet zo belangrijk is.

Wij helpen u graag verder!

Heeft u ondersteuning nodig?
Wij helpen u graag bij het ontwerpen van uw gepoedercoate component.

Comment on this article

Please write a comment.

Your comment will be moderated by an admin before activation.
Article keywords:

Newsletter:

Choose a topic now