Metalen staafeinden van igus, de kunststoffenexpert? – igus Blog Belgien

Metalen staafeinden van igus, de kunststoffenexpert?

Kate Meerschaut | 31 March 2021

igus® zit niet stil en is steeds bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten. Een van de nieuwe igubal®-producten valt vooral op: het nieuwe metalen stanguiteinde. Is dit een fout in de catalogus met nieuwe producten? Wat heeft dit product met motion plastics te maken? Veel meer dan op het eerste gezicht duidelijk is. Lees meer over dit nieuwe product en waarom het is ontwikkeld.

In de meeste gevallen zijn igubal stangkoppen gemaakt van onze hoogwaardige polymeren sterk genoeg om aan alle eisen van de klant te voldoen. Hoewel ze erg licht zijn, zijn ze bestand tegen zeer hoge belastingen en zijn ze volledig corrosievrij. Bovendien zijn ze onderhoudsvrij en zelfsmerend.

Er komen echter steeds meer klanten bij ons met eisen die een nog groter draagvermogen noodzakelijk maken. Een klant had bijvoorbeeld onlangs M12-stangkoppen nodig voor fitnessapparaten die een belasting tot 8kN moesten weerstaan. Een stangkop met een polymeerbehuizing kan dit niet. De klant wilde echter de andere voordelen benutten en daarom ontwikkelden we wat wij in het bedrijf “rod end 2.0” noemen.

igus-technologie verborgen in de binnenring

Op het eerste gezicht lijken de staafeinden op conventionele metalen staafeinden. Desalniettemin is er een klein maar significant verschil: de igubal staafeinden hebben een zelfsmerende polymeerring tussen de behuizing en de bolvormige kogel. Dit betekent dat u nu ook gebruik kunt maken van de voordelen van een onderhoudsvrij en smeermiddelvrij igubal stangkop in zwaarbelaste toepassingen zoals landbouwmachines en bouwmachines.

Dit stangkop is gebaseerd op een metalen behuizing. De breeksterkte is veel hoger dan die van een polymeerbehuizing. Binnen in de behuizing bevindt zich een binnenring gemaakt van iglidur® J, een slijtvast polymeer met lage vochtopname en lage wrijvingscoëfficiënt, evenals een sferische kogel gemaakt van roestvrij staal.

In de toekomst zullen we nog meer varianten ontwikkelen, bijvoorbeeld met een aluminium of RVS behuizing of met een binnenring die geschikt is voor hoge temperaturen of contact met voedingsmiddelen. Stuur ons de details van uw aanvraag en wij maken graag de stangkop die bij u past.

Comment on this article

Please write a comment.

Your comment will be moderated by an admin before activation.
Article keywords:

Newsletter:

Choose a topic now