Kwaliteit en kwantiteit. Is het de moeite waard om extra te betalen voor kwaliteit? - igus Blog Belgien

Kwaliteit en kwantiteit. Is het de moeite waard om extra te betalen voor kwaliteit?

Kate Meerschaut | 6 May 2022

Laatst werd er volgend gesprek gevoerd: “Wat kost meer? Een goedkoop systeem dat niet werkt of een duur systeem dat wel werkt?” Een heel interessant onderwerp. Laten we er hier even dieper op in gaan!

We leven in een wegwerpmaatschappij waar we gewend zijn goedkoop in te kopen. Als het kapot gaat, proberen we het dan te repareren? Nee. We zeggen gewoon: “Ach, het was goedkoop!” en we gooien het weg. Als je echter kijkt naar toepassingen met grote dure industriële robots, kunnen we dan dezelfde mantra gebruiken? Heeft het zin om?
In deze omstandigheden is het duurder om kapotte onderdelen te vervangen dan om in het begin in kwaliteit te investeren. Hoeveel kost downtime bedrijven eigenlijk? Als je het bekijkt als een vergelijking van verborgen kosten, is het dan in het begin de moeite waard om extra te betalen voor kwaliteit?

Kwaliteit en kwantiteit, wat kost meer?

Grote bedrijven investeren fors in het automatiseren van de productie. Ze worden steeds afhankelijker van robots.
Deze zijn niet goedkoop om te kopen of te onderhouden en kosten duizenden per uur als ze niet werken.

Dat is wat moet worden overwogen. De initiële kosten moeten rekening houden met hoe lang een systeem gaat werken, zijn levensduur. Gebruikers moeten ook kijken naar het onderhoudsgemak van de robot en ook overwegen hoeveel het per uur gaat kosten als de robot kapot gaat.

Als al deze overwegingen in het begin worden besproken, is mee investeren aan kwaliteit toch zeker de oplossing?

Bijvoorbeeld; igus® biedt een robotkabelrups voor de grote industriële robots. Deze ketting beschermt alle kabels die de robot van stroom of andere benodigde media voorzien. Als deze kabels beschadigd raken, wordt de robot uitgeschakeld. Hoeveel gaat dat het bedrijf kosten? Hoe moeilijk zal het zijn om de beschadigde kabels te vervangen?

Met het igus® triflex® R-assortiment is de ketting misschien niet de goedkoopste optie, maar u betaalt voor de levensduur. Het is een modulair systeem dat gemakkelijk toegang tot de kabels biedt, zodat eventuele onderhoudswerkzaamheden snel en eenvoudig kunnen worden uitgevoerd.

Goedkoop maar duur

Er zijn enkele bedrijven die de goedkoopste oplossing zullen gebruiken, bijvoorbeeld gegolfde buizen, die ze op hun robots kunnen gebruiken. Het duurt een paar maanden, gaat kapot, veroorzaakt uitvaltijd en wordt vervangen door dezelfde goedkope slang. Hoeveel kost dat het bedrijf over 3 jaar?

Elke keer dat de slang uitvalt, wordt de robot 10 minuten uitgeschakeld (dat is een zeer conservatieve schatting) om de slang te vervangen hoeveel kost dat?

Laten we zeggen dat de slang €15 per meter is, je hebt 15 meter per robot nodig, de klant heeft 10 robots en het gaat 3 maanden mee.

Volgens de Oneserve “als we vaststellen dat downtime het bedrijf €28 000 per uur kost, zijn die tien minuten ongeveer €4.700 waard en zal de initiële investering in slechts 25 dagen worden terugbetaald.” Bron Industrial compliance

Dus de kosten van de slang bedragen elk jaar ongeveer €940 per robot, alleen voor de slang. PLUS, er zijn ook de kosten van de downtime van 10 minuten om de 3 maanden, dus 4 x €4 700 per robot, in totaal €18.800! En een totaal van €188 000 voor alle 10 robots. Er zullen ook tastbare kosten zijn om te overwegen, maar als een marge is dit een ongelooflijke hoeveelheid geld.

Duur maar kostenbesparend

Dus, wat is het alternatief? U kunt in het begin meer betalen, maar aan het einde minder. Kwaliteit en kwantiteit.

Laten we naar dezelfde cijfers kijken, maar met een superieure slangoptie om de kabels te beschermen.

De beschermslang is nu triflex® R kabelrups TRE en kost €134 per meter, je hebt 15 meter per robot nodig, klant heeft 10 robots en gaat 3 maanden mee.

Het verschil hier is dat de triflex® R 3 jaar meegaat (een theoretische levensduur voor dit voorbeeld) zonder vervanging…. De kosten van de slang per robot bedragen dus ongeveer
€2 000 per robot en omdat de robotketting superieur en robuuster is en in het begin door een expert is ontworpen,
zijn de enige kosten voor het jaar de kosten voor het uitrusten van de robots bij het begin €20 000.
Dit bespaart de klant €177k in het jaar.

Geen tastbare kosten.

Geen uitvaltijd.

Is het de moeite waard om extra te betalen voor kwaliteit?

Terug naar deze eerste vraag, koop goedkoop, koop twee keer.
Als u in het begin meer betaalt voor een superieur product, bespaart u op de lange termijn onvermijdelijk.

Voor meer voor- en nadelen van slang versus triflex® R kabelrupsen, bezoek het slagveld https://www.igus.be/info/corrugated-tube-vs-triflex-r?C=BE&L=nl

Comment on this article

Please write a comment.

Your comment will be moderated by an admin before activation.




Article keywords:

Newsletter:

Choose a topic now