Kostenvoordelen op lange termijn van drylin® systemen ten opzicht van traditionele kogellagersystemen - igus Blog Belgien

Kostenvoordelen op lange termijn van drylin® systemen ten opzicht van traditionele kogellagersystemen

Kate Meerschaut | 2 November 2020

Er bestaat veel discussie over wat beter is: lineaire glijlagers of systemen met kogellagers maar in feite hangt het echt af van de toepassing. Duidelijk is wel, dat er talrijke voorbeelden zijn waar systemen op basis van kogellagers ingeruild kunnen worden voor igus® drylin lineaire systemen en dat er aan deze uitwisseling een kostenbesparing verbonden is.

Het principe van het igus® drylin gamma bestaat uit “glijden in plaats van rollen”. Het gamma van corrosie- en smeringsvrije componenten worden met tribo-geoptimaliseerde, hoog performante iglidur® polymeren gecombineerd om het glij-element te creëren.

Zoals met alle igus® producten, zijn de drylin® lineaire geleidingen geschikt voor gebruik in een brede waaier van omgevingen. Dankzij hun droog lopende werking en onderhoudsvrije formule zijn de geleidingen ongevoelig voor vuil, water, chemische stoffen, hitte of impact van buitenaf. Een andere belangrijke eigenschap van deze lineaire geleidingen is dat ze zeer stil zijn in werking. Dit is een resultaat van het evenwicht van de gebruikte materialen in het ontwerp. Deze modulaire systemen staan een hoge graad van flexibiliteit toe met verschillende soorten rails, kussenblokken en accessoires.

Wat zijn de belangrijkste verschillen?

Een van de belangrijkste verschillen tussen de twee systeemvarianten is dat kosten kunnen worden bespaard. Omschakelen naar een lineaire lagers ipv kogellagers kan de kosten reduceren met 40-80%! Deze besparing wordt als volgt bereikt:

  • Wanneer het aankomt op het vervangen van kogellagers wanneer hun slijtagelimiet is bereikt, dan moet de gehele lager vervangen worden. Met igus® lagers, kan u eenvoudigweg de glijfolie vervangen. Dit is uitermate voordelig in industrieën zoals Voeding en Verpakking, omdat het vervangen van de glijfolie gepaard gaat met weinig of zelfs geen stilstanden, waardoor de kosten op lange termijn verminderd worden.
  • Wanneer traditionele kogellagers beginnen uit te vallen, dan stoppen ze met roteren, de kogels bekrassen de as en beschadigen ze, wat vaak leidt tot catastrofale uitval. Dat wil zeggen dat je dan niet enkel de lager maar ook de as moet vervangen. Met de drylin®  systemen van igus® gebeurt dat niet. Zelfs als de glijfolie verslijt, zal er geen beschadiging zijn van de as, waardoor ook plotse uitval van de machine vermeden wordt.
  • Sommige van de igus® werden uitsluitend ontworpen om het vervangen van de glijfolie eenvoudig te maken om zo downtime te kunnen vermijden. Lagers zoals QJUMA en TJUM-01-20 hebben een gedeelde behuizing, waarin je dus de glijfolie kan vervangen zonder het hele systeem te demonteren. Dit bespaart uren werk aan engineering en reduceert de stilstand aanzienlijk.
  • Onderhoudsvrij betekent ook minder arbeidstijd. Smeringsvrij betekend geen kosten verbonden aan aankopen van smeermiddelen en werktijden verbonden aan regelmatig bijsmeren.
  • Milieu-praktische aspecten zijn ook een belangrijke focus van igus® en met de drylin® lineaire glijlagers betekent het elimineren van smeermiddel dat ze niet alleen geen enkele impact hebben op de ecologie van de omgeving, maar ze hebben ook veel minder energie nodig om ze te produceren in vergelijking met metalen kogellagers.
  • Met drylin® lineaire systemen, is acceleratie ongelimiteerd omdat er geen bewegende onderdelen zijn. Dat kan niet gezegd worden van kogellager systemen. Bij te snellere acceleraties kunnen deze slippen en dit kan – zoals eerder vermeld – de as beschadigen. Daarnaast zijn ook korte bewegingen niet goed voor kogellagers omdat de kogels dan niet volledig circuleren in de behuizing waardoor de smering niet correct verloopt. Dit kan leiden tot uitval.

Als u manieren zoekt om kosten te reduceren, uitvaltijden te verminderen of elimineren, impact op milieu te verlagen en tegelijkertijd toch de productiviteit te verhogen, dan is het vervangen van de kogellagers door een drylin® lineaire glijlager de correcte benadering voor uw toepassing.

Comment on this article

Please write a comment.

Your comment will be moderated by an admin before activation.