Kogellagers in anemometers – kunststof maakt het meten van wind eenvoudig

Kate Meerschaut | 19 February 2021

Een anemometer is een instrument om de snelheid van een stromingsveld te meten en wordt voornamelijk gebruikt om de windsnelheid te bepalen. De bekeranemometer is het meest gebruikte type. Het heeft een verticale as met drie of vier cups om de wind op te vangen. Wat zijn de vereisten voor kogellagers in anemometers?

igus xiros kogellagers in anemometers

De windmeter vormt een grote uitdaging voor geïnstalleerde lager componenten. Om zelfs de geringste bries te meten, moeten de geïnstalleerde kogellagers een zeer laag losbreekkoppel hebben, zodat ze gemakkelijk in beweging kunnen worden gebracht. Het is ook belangrijk dat de beweging van de kogellager niet alleen gemakkelijk te starten is, maar dat de dynamiek voortdurend wordt herhaald naarmate de wind zwakker wordt.

De xiros polymeerkogellagers van igus voldoen perfect aan de eisen voor gebruik in anemometers. Ze onderscheiden zich niet alleen door hun uiterst eenvoudige bediening, maar ook door het feit dat ze 100% smeermiddelvrij zijn. De lagers kunnen dus starten met een zeer laag losbreekkoppel omdat de kogels de weerstand van smeermiddel niet hoeven te overwinnen.

Heeft u verdere vragen?
Neem gerust contact op!

Comment on this article

Please write a comment.

Your comment will be moderated by an admin before activation.
Article keywords:

Newsletter:

Choose a topic now