De oorzaken van uitval bij glijlagers - igus Blog Belgien

De oorzaken van uitval bij glijlagers

Kate Meerschaut | 3 February 2022

Er zijn tal van redenen waarom lagerstoringen optreden bij falende toepassingen; corrosie, gebrek aan smering, verkeerde uitlijning, onjuiste installatie en slijtage om er maar een paar te noemen. Afhankelijk van waar de lagers zich in de toepassing bevinden, bepaalt de toepassing waaraan ze worden blootgesteld en dus wat een storing kan veroorzaken. Laten we eens kijken naar elk van de gebieden van mogelijk falen:

Gebrek aan of onjuiste smering

Smering is een veelgebruikt woord in de technische wereld. Het kan zowel een positief als een negatief kenmerk in een machine zijn. Maar is het nodig? Niet altijd.

Het kan problemen veroorzaken met vet dat machines verstopt en vuil en stof dat vast komt te zitten. Dit kan breuken en lageruitval veroorzaken. Soms, als onderdelen niet gesmeerd zijn, kan dit ook voor problemen zorgen. Metalen onderdelen moeten worden gesmeerd om te voorkomen dat ze vastlopen. Dit is het moment waarop de igus® producten tot hun recht komen.

Hoe kan igus® lageruitval verhelpen?

igubal® zelfinstellende lagers zijn ontworpen met onze hoogontwikkelde composietpolymeermaterialen die bestaan ​​uit basispolymeren voor slijtvastheid, versterkende vezels voor hoge krachten en vaste smeermiddelen voor een soepele, onderhoudsvrije werking. Ze zijn niet alleen ongevoelig voor vuil en stof, maar ook corrosiebestendig. Ze zijn bestand tegen schokken, stoten en randbelastingen. Als je naar de eigenschappen kijkt, is het duidelijk waarom ze hun metalen tegenhangers elke dag vervangen!

Als u meer redenen nodig heeft om een ​​polymeer sferisch lager over een metalen lager te gebruiken, is een ander belangrijk kenmerk van dit assortiment dat de igubal® zelfinstellende lagers tot 80% lichter zijn dan staal en veel stiller.
Door over te stappen op een polymeerlager, kunt u uw totale lagerkosten met 40% verlagen zonder in te boeten aan kwaliteit! Niet alleen dat, zoals bij alle igus®-producten, hebt u de mogelijkheid om de verwachte levensduur van uw igubal® te berekenen VOORDAT deze wordt geïnstalleerd. Dit geeft u de flexibiliteit en zekerheid om te weten dat u onderhoudsprocedures op uw machine kunt uitvoeren wanneer het u uitkomt, in plaats van wanneer het nadelig wordt!

Onjuiste installatie

Het mooie van de igubal® sferische lagers is dat ze eenvoudig te installeren zijn en gelijkwaardige metalen equivalenten kunnen vervangen. De zelfinstellende lagers zorgen voor uitlijnfouten. Het lagerinzetstuk in het midden van het onderdeel geeft de as een zekere mate van vrijheid en voorkomt dat de assen blijven plakken. Geen smering betekent dat er geen vet of olie is, waardoor het onderdeel veel schoner is dan de metalen versies en er is geen corrosie! Er zijn veel industrieën waarin deze lagers kunnen worden gebruikt, zoals:

  • Eten & Drinken
  • Houtverwerking
  • Baksteenproductie
  • Agrarisch

Ervoor zorgen dat de lagers correct worden geïnstalleerd, is van cruciaal belang, anders kunt u worden blootgesteld aan storingen en defecte lagers.

Slijtage

Met metalen onderdelen kunnen ze gemakkelijk slijten. Bij zelfsmerende polymeren is de slijtage echter minimaal. Deze corrosie kan dodelijk zijn voor machines en opnieuw dure storingen veroorzaken. Met igus® igubal® lagers bent u in staat om de levensduur van het lager te berekenen, zodat u weet wanneer het moet worden vervangen voordat dit het geval is. Met polymere igubal®-producten is de levenscyclus tot 8 keer langer dan die van een metalen versie. We hebben ook intelligente industrie 4.0 igubal®-onderdelen die communiceren met het bedieningspaneel om eventuele slijtage te melden voordat deze schadelijk wordt.

Ga voor groen en vervang uw metalen sferische lager door een igubal® exemplaar!

De igubal® lagers zijn duurzamer dan metalen versies.

Belangrijkste feiten betreffende metalen versies:

  • Jaarlijks vervuilen 22,7 miljoen ton smeerolie het milieu,
  • 75% meer gewicht voor metalen uitvoeringen wat leidt tot een hoger energieverbruik en slijtage van onderdelen,
  • Miljarden uren stilstand door slechte smering


Nu de igubal® feiten:

  • 40% kostenbesparing,
  • 80% minder gewicht,
  • 100% smeermiddelvrij

Als u een metalen sferisch lager heeft, neem zeker met ons contact op om veranging door een igubal®-lager te bekijken.

Bespaar uzelf tijd en geld, help de planeet en voorkom lageruitval! Win win.

Comment on this article

Please write a comment.

Your comment will be moderated by an admin before activation.




Article keywords:

Newsletter:

Choose a topic now