Constructie en montage van draadspindelmotoren – de basis

Kate Meerschaut | 20 May 2021

Als bekende fabrikant van technische kunststoffen is igus inmiddels een gevestigde waarde in de engineering wereld. Maar rond deze kernproducten zijn er een enorm aantal randproducten ontwikkeld geweest met intussen meer dan 10.000, XXX verschillende producten. Eén daarvan is de draadspindelmotor. Zoals de naam doet vermoeden, bestaat een draadspindelmotor uit een draadspindel en een motor… nou ja, en een aangedreven moer, maar draadspindelmoermotor of motor met draadspindel en moer klinkt nogal oubollig en is niet erg verkoopbaar. Hoe het ook zij, hier en nu draait alles om de constructie en montage van spindelmotoren en andere zaken die geregeld moeten worden.

Maar wat is een draadspindelmotor?

In zijn eenvoudigste vorm bestaat een spindelmotor van igus uit een spindel en een motor. Om iets te besturen, is in de regel een moer nodig. Het hele ding wordt getoond in de volgende afbeelding.

De motor is uitgevoerd als stappenmotor met holle as. Deze motoren zijn speciaal ontworpen om axiale krachten op te vangen. Onze NEMA23 hoofdmotor kan axiaal bijvoorbeeld 500 N opnemen. Conventionele stappenmotoren zouden door deze axiale belasting beschadigd raken. In de holle schacht zit een houder voor onze spindelbouten zodat ze kunnen worden vastgeschroefd en gelijmd. Deze verbinding is zo krachtig dat deze alleen kan worden losgemaakt met speciaal gereedschap en een speciaal ontwikkeld proces.

Overigens: probeer het alsjeblieft niet zelf, de motor kan in 9 van de 10 gevallen beschadigd raken

De motor kan ook worden voorzien van een encoder en / of industriële M8 connector. De spindel is speciaal voor deze motor bewerkt zodat de schroefdraad direct vanaf de motorflens begint. Er is dus geen verlies van een beroerte.

De juiste rechtheid van de schroeven instellen

Zodra de draadspindel in de motor is gestoken, wordt de draadspindel rechtgetrokken. Hier maken we onderscheid tussen twee verschillende precisieklassen van de draadspindelmotor (igus in-house verkeerde benaming 2013):

  • SMP 0.2 Concentriciteit van 0.2 mm gemeten vanaf 100 mm van de motorflens
  • SMP u niet-directioneel zonder definitie

Meestal is de SMP 0.2 voldoende, maar we werken momenteel aan processen om een ​​nog betere rondloopnauwkeurigheid te garanderen, maar deze zijn nog niet volledig ontwikkeld. Voor zeer kostengevoelige toepassingen kan de SMP u ook worden gebruikt om maximale besparingen te bieden.

De juiste lengte van de spindel vinden

De definitie van de lengte van de spindel is enigszins lastig, maar toch gemakkelijk te begrijpen:

  • Spindel lengte = totale lengte incl. montagepen en kruk
  • Niet-ondersteunde draadspindellengte = draadspindellengte vanaf motorflens zonder montagepen en kruk
  • Slag = niet-ondersteunde lengte van de spindel minus de lengte van de moer

In principe kunnen alle igus draadspindels worden gekoppeld aan de motoren, maar toch – zoals eigenlijk altijd het geval is in de machinebouw – moet gezond verstand worden toegepast. 40 mm spindel met Nema11 (0,12 Nm) ziet er zeker goed uit, maar meer niet. Omdat de draadspindels een speciale bewerking vereisen, hebben we een gedefinieerd aantal draadspindelgeometrieën op voorraad. Deze worden naar behoefte op lengte gezaagd. Een overzicht van de beschikbare draadspindels vindt u online of in ons data sheet.

Er is niets speciaals aan onze moer, omdat het in feite gaat om spindelmotoren. Uiteraard kunt u ook een moer uit ons standaardassortiment kiezen of een gespecificeerde geometrie aanvragen – zoals gebruikelijk bij igus. Wij bieden u graag een spuitgegoten speciale moer aan volgens uw wensen en ideeën.
De spindelmotoren zijn verpakt in schuim en worden beschermd tegen invloeden van buitenaf geleverd.

Als u geïnteresseerd bent in draadspindelmotoren (of draadspindelmoermotoren), geef ons gerust een seintje.
Wij gaan graag op zoek naar de juiste configuratie voor uw toepassing.

Wim Laporte
Technical Sales Consultant
Product Manager Bearings and Linear Guiding Systems

+32 (0)474 24 01 42
wlaporte@igus.net

Comment on this article

Please write a comment.

Your comment will be moderated by an admin before activation.
Article keywords:

Newsletter:

Choose a topic now