ATEX-certificering voor machines in explosiegevaarlijke gebieden met het 3D-printen van speciale ESD-onderdelen - igus Blog Belgien

ATEX-certificering voor machines in explosiegevaarlijke gebieden met het 3D-printen van speciale ESD-onderdelen

Kate Meerschaut | 8 January 2021

Zelfs een kleine vonk in een potentieel explosieve atmosfeer kan verwoestende gevolgen hebben voor het personeel en de hele fabriek. Wrijving – vooral wrijving van bewegende kunststof onderdelen tegen elkaar – veroorzaakt echter vonken. Om deze componenten permanent te beschermen tegen onherstelbare schade, is een gecontroleerde ontlading noodzakelijk. Dit betekent dat materialen met gedefinieerde oppervlakteweerstanden moeten worden gebruikt die noch isolerend noch geleidend zijn, met andere woorden statisch of antistatisch geleidend zijn. Om deze reden worden metalen onderdelen vaak gebruikt voor machines en apparatuur in explosiegevaarlijke gebieden die onderhoud vereisen en die het gewicht en het geluid verhogen.

iglidur I8-ESD: 3D-printpolymeer met elektrostatisch dissipatieve eigenschappen

Geleidende standaardonderdelen die vonkvorming voorkomen, maken lange tijd deel uit van het productassortiment van de igus catalogus. Nieuw op de markt en al veel gevraagd is het nieuwe lasersintermateriaal iglidur I8-ESD. Met een contactweerstand van 10^6 tot 10^9 Ohm * cm is dit laser gesinterde polymeer dissipatief. Met behulp van het lasersinterpoeder kunnen afzonderlijke componenten met de igus 3D-printservice in maximaal 3 dagen (in speciale gevallen ook ‘s nachts) in hoeveelheden van 1 tot 10.000 worden geproduceerd. Zoals alle tribopolymeren van igus wordt iglidur I8-ESD niet alleen gekenmerkt door zijn dissipatieve capaciteit, maar ook door een bijzonder hoge slijtvastheid en een bijzonder lange levensduur. De slijtvastheid werd getest in vergelijking met gangbare 3D-printplastics en bleek 2 keer hoger te zijn dan bij PA12 in de zwenktest. De daarin aanwezige vaste smeermiddelen dragen bij aan een aanzienlijke verlaging van de onderhoudskosten.

Voldoen iglidur I8-ESD-componenten aan de ATEX-productrichtlijn?

Het materiaal iglidur I8-ESD en de componenten die ervan zijn gemaakt, zijn geleidend en voorkomen elektrostatische ontladingen. Dit maakt ze geschikt voor de constructie van machines en apparatuur waarvoor ATEX-certificering vereist is, maar de officiële goedkeuring voor gebruik in potentieel explosieve atmosferen moet geval per geval en voor de gehele machine worden verleend.

Welke machines hebben ATEX-certificering nodig?

Alle machines, installaties of apparatuur, elektrisch of niet, die een ontstekingsbron kunnen zijn, moeten gecertificeerd zijn als ATEX-producten. Mogelijke ontstekingsbronnen in potentieel explosieve atmosferen zijn hete oppervlakken, vlammen, hete gassen, hitte of vonken gegenereerd door wrijving, statische elektriciteit, elektromagnetische velden en hoogfrequente golven, optische straling, ioniserende straling, ultrageluid, schokgolven, chemische (exotherme) reacties en bliksem.

Pompen, ventilatoren, veiligheidsstofzuigers, fakkels en natuurlijk een onhandelbaar aantal speciale machines met kleppen, koppelingen, lagers, tandwielen en andere bewegende onderdelen, die bij gebruik hitte of vonken kunnen produceren, behoren tot de meest gebruikte apparaten bij explosie risicogebieden tijdens de productie en moeten dienovereenkomstig worden ontworpen.

Snelle en economische weg naar ATEX-gecertificeerde apparatuur

Speciaal voor de fabricage van speciale machines biedt iglidur I8-ESD aanzienlijke besparingsmogelijkheden door middel van additive manufacturing. Individuele of op maat gemaakte componenten, reserveonderdelen of prototypes kunnen binnen enkele dagen digitaal worden ontworpen en besteld via een STEP-model met behulp van de online 3D-printservice. Productie bij aflevering vindt plaats binnen enkele dagen, wat kostbare tijd bespaart. Doordat de kostbare productie van gereedschappen niet meer nodig is, net als de veel complexere en duurdere mechanische productie van speciale onderdelen, worden ook de ontwikkelings- en productiekosten verlaagd evenals de aanschafkosten voor apparatuur en machines die voldoen aan ATEX-richtlijnen.

Comment on this article

Please write a comment.

Your comment will be moderated by an admin before activation.
Article keywords:

Newsletter:

Choose a topic now