Als snelheid een must is: igus FastLine levert spuitgegoten speciale glijlagers in 7 dagen

Kate Meerschaut | 8 April 2021

Een nieuwe productielijn in de eigen igus-gereedschapsafdeling maakt een snelle productie van op maat gemaakte glijlagers mogelijk

Als de marktvraag naar een product groot is, dan zijn de fabrikanten en hun leveranciers nodig. Maatwerkonderdelen, zoals glijlagers in speciale vormen, moeten snel en zonder complicaties worden geleverd. Maar het is niet ongebruikelijk dat de productie van speciale onderdelen door middel van spuitgieten enkele weken in beslag neemt. De kunststofspecialist igus biedt zijn klanten daarom nu de FastLine Service aan dankzij de uitgebreide interne gereedschapsafdeling. Smeermiddelvrije polymeerglijlagers in speciale afmetingen kunnen binnen enkele dagen tegen voordelige stuksprijzen worden geleverd.

Wanneer de productie van een slijtvast speciale glijlager snel moet zijn, denken veel gebruikers aan 3D-printen of het frezen van de gewenste onderdelen uit staafmateriaal. Maar voor een grote productie van 1.000 onderdelen of meer zijn beide processen op lange termijn te duur. Daarom biedt igus nu de productie van kosteneffectieve en zeer slijtvaste glijlagers in speciale afmetingen uit spuitgieten met zijn FastLine Service. Dit betekent dat batches binnen enkele dagen kunnen worden geproduceerd en naar de gebruiker kunnen worden verzonden. “Door te investeren in onze gereedschapsafdeling met een eigen productielijn voor ronde onderdelen met moderne CNC-technologie, kunnen we nu nog sneller reageren op de behoeften van onze klanten”, legt Stefan Loockmann-Rittich, Business Unit Manager van iglidur bij igus GmbH, uit. “Naast ons grote catalogusassortiment van polymeerglijlagers, die uit voorraad leverbaar zijn, kunnen we met het juiste spuitgietgereedschap in slechts enkele dagen kostenbesparende onderdelen op maat produceren.”

Bedrukt, gefreesd of spuitgegoten?

Maar hoe komt de klant erachter wanneer productie in spuitgieten zinvol is, of dat een ander productieproces rendabeler is? Hiervoor biedt igus de iglidur Designer aan. In de online tool kan de klant eenvoudig de afmetingen van het glijlager invoeren, het gewenste materiaal selecteren, het aantal bepalen en krijgt hij een overzicht van de fabricageprocessen met de bijbehorende kosten te zien.

Snelle levering van speciale glijlagers voor ergometerserie

ergoline GmbH maakte ook gebruik van de FastLine Service. De ergometerfabrikant was op zoek naar een geschikte onderhoudsvrije glijlageroplossing voor de hoogteverstelling van zijn nieuwe assortiment. De glijlagers in standaard afmetingen waren uitgesloten vanwege speciale binnen- en buitendiameters. De eerste tests werden met succes uitgevoerd met gedraaide lagers gemaakt van iglidur-staafmateriaal, maar de start van de serieproductie moest snel zijn vanwege de grote vraag in de markt. “Zes weken voor een gewone matrijs was te laat voor ons, en het voortdurend draaien van lagers uit staafmateriaal was te tijdrovend en te duur”, legt Dominik Huber, ontwikkelaar bij ergoline GmbH, uit. “Daarom waren we erg blij met de igus FastLine Service. Het duurde slechts vier dagen van bestelling tot levering. En de prijs is drie keer goedkoper dan verwacht. ” Omdat de matrijs is opgeslagen, kan ergoline in de toekomst blijven profiteren van het kosteneffectieve spuitgieten van de onderdelen.

Comment on this article

Please write a comment.

Your comment will be moderated by an admin before activation.
Article keywords:

Newsletter:

Choose a topic now